c

Skanska bygger norra Europas modernaste friidrottsarena åt IFK Växjö

Pressmeddelande 2011-06-30 12:00 CET

Friidrottsarenan blir unik som Sveriges första internationellt certifierade arena med 6 stycken 200-metersbanor inomhus.

Skanska har fått i uppdrag att bygga en inomhusarena för friidrott i anslutning till Värendsvallen och Arenastaden i Växjö. Arenan ska stå klar under hösten 2012, och bygget kommer att sysselsätta omkring 35 personer. Arenan blir 7200 kvadratmeter, och kan ta emot 3000 åskådare. Detta innebär goda möjligheter att arrangera stora tävlingar under vintersäsongen.

– Vi ser fram emot att kunna vara värd för såväl internationella friidrottstävlingar som stora nationella mästerskapstävlingar när arenan står klar. Vi kommer också att stärka möjligheterna till träning för alla, från ungdomar till yppersta världselit, säger IFK Växjös ordförande Janne Bengtsson.

I samarbete med Skanska har IFK Växjö beställt en energisnål arena, där en del av uppvärmningen kommer att ske genom att man tar till vara idrottarnas och besökarnas kroppsvärme – en så kallad passivteknik. All belysning och övriga installationer kommer att vara energieffektiva, och den totala minskningen av energiförbrukningen kommer att uppgå till omkring 30 procent.

– Det är självklart för oss att bygga klimatsmart och grönt i Växjö, som är Europas grönaste stad. Skanska ska bli ledande inom grönt byggande, och byggandet av denna unika anläggning är ytterligare ett steg på vägen – för Växjö och för oss, säger Lars Hedvall, distriktschef på Skanska.

Kontakter

Kontakta: Lars Hedvall, Projektchef Byggherre
Telefon 0104488085