c

Skanska vinner markanvisningstävling i Uppsala med Nordens mest hållbara kontorsbyggnad

Pressmeddelande 2013-12-05 09:00 CET

Skanska har i samarbete med Utopia Arkitekter utsetts till vinnare av Uppsala Kommuns markanvisningstävling om den nya kontorsbyggnaden vid Uppsala Resecentrum. Det vinnande bidraget, Juvelen, är en innovativ trekantig kontorsbyggnad som sticker ut genom sin särpräglade arkitektoniska utformning och världsledande hållbarhet.

Juvelen Uppsala

Det var i våras som Uppsala Kommun utlyste en markanvisningstävling där intressenter fick lämna markprisanbud på tomten i Fålhagen, vid Strandbodgatans rondell. Planeringen gällde en kontorsbyggnad som kommunens vill ska bli ett nytt landmärke i Uppsala. I samarbete med Utopia Arkitekter presenterade Skanska förslaget Juvelen, en byggnad som erbjuder mötesplats och exponeringsyta för de värderingar som Uppsala står för.

Tävlingsbidragen har varit anonyma för juryn som bestått politiker och tjänstemän från Uppsala kommun samt externa arkitekter. I motiveringen till att Juvelen vann sägs bland annat: ”Förslaget är idémässigt konsekvent och presenterar en byggnad vars formspråk kontrasterar och frigör. Projektets kanske största förtjänst ligger i hur det skickligt och sinnrikt hanterar de olika marknivåerna som finns på platsen med ett helhetsgrepp som ger ett sömlöst spel mellan ute och inne.”

– Juvelen blir ett prestigeprojekt för Skanskas projektutveckling. Vi lyckades vinna tävlingen i tuff konkurrens och får nu göra verklighet av vår ambition att inte bara uppföra en spektakulär och vacker märkesbyggnad utan också skapa Nordens mest hållbara kontorsbyggnad på paradplats i centrala Uppsala, säger Fredrik Hjortzén, affärsutvecklare på Skanska.

Den nya byggnaden kommer att nå högsta nivå, Platinum, i det internationellt ledande certifieringssystemet LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Skanskas beräkningar visar dessutom att byggnaden kommer att uppnå den hittills högsta poängen i Norden.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att få utveckla ett mörkgrönt projekt som går helt i linje med Skanskas målsättningar. En mörkgrön byggnad innebär att den är självförsörjande på energi över en årscykel, att den uppförs utan några miljöskadliga ämnen eller något avfall som går till deponi, säger Anna Forsberg, Gruppchef Grön affärsutveckling, Skanska Sverige AB.

Kontorsbyggnaden får en bruttoarea på cirka 10 600 kvadratmeter. Fasaden utformas så att den ska vara såväl estetiskt tilltalande som att den ska utgöra ett effektivt solskydd för att minimera kylbehov under sommarhalvåret. Byggnaden utrustas även med Skanskas patenterade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling. Elproduktionen levereras till stor del av integrerade solceller.

– Vi är oerhört stolta över vårt förslag och vår tävlingsseger. Med Juvelen får Uppsala en vacker, originell och iögonfallande byggnad som också ger platsen välbehövliga publika funktioner och utemiljöer som blir ett varmt välkomnande för såväl Uppsalabor som besökare till staden. Alltihop förpackat i ett projekt som håller världsklass när det gäller hållbarhet, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Skanska kommer att utveckla kontoret i egen regi och avsikten är att byggstart ska kunna ske under fjärde kvartalet 2014. Uthyrningsarbetet för lokaler i huset påbörjas i januari 2014.

Skanska Projektutveckling Kommersiellt initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom bland annat samhällsfastigheter, kontor och hotell. Verksamheten bedrivs över hela Sverige.