c

Balkongen avgörande för bostadsköpare

Pressmeddelande 2014-08-15 08:00 CET

Att bostaden har balkong eller uteplats är helt avgörande för tre av fyra bostadsköpare i landets storstäder. Det visar en ny undersökning som Skanska låtit göra för att undersöka svenska bostadsköpares preferenser.

Västermalmsterassen

Efter den slumrande sommaren på bostadsmarknaden drar snart de många visningshelgerna igång. I samband med detta har Skanska låtit undersöka vad storstadsbor tycker är viktigast i en bostad.
Den absoluta majoriteten, 97 procent, av de tillfrågade, anser att det är viktigt att den tilltänkta bostaden har en balkong eller uteplats. Hela tre av fyra anger till och med att det är helt avgörande för ett eventuellt köp av bostad.
– Under sommarhalvåret ökar umgänget med vänner och familj och balkongen blir ett extra rum för umgänge. Man vill kunna ta tillvara på det fina vädret och exempelvis äta tillsammans ute på balkongen. Vi märker av ett stort intresse för objekt med spektakulära balkonger, som exempelvis vid projekten Fredriksdal och Västermalmsterassen i Stockholm, förklarar Ilona Hobor, Consumer Insight Manager på Skanska Nya Hem.
Så vad gör vi helst på balkongen? Det vanligaste är att bara koppla av genom att läsa en bok eller tidning i lugn och ro. Det svarar 77 procent av de tillfrågade. Närmare tre av fyra, 73 procent, umgås helst med vänner och familj på balkongen, medan 66 procent uppger att de helst solar.
En övervägande majoritet, 88 procent, använder sin balkong eller uteplats flera gånger i veckan. En intressant detalj är att användandet av balkongen tycks öka i takt med åldern. I åldersgruppen 65 år och äldre finns dem som är flitigast på att njuta av sin balkong. Här använder närmare sju av tio, 67 procent, sin balkong dagligen, vilket kan jämföras med personer under 35 år där motsvarande siffra är 24 procent.

Topplista – det här gör vi på balkongen:
1. Läsa bok/tidning – 77 procent
2. Umgås med vänner och familj – 73 procent
3. Sola – 66 procent
4. Äta middag – 65 procent
5. Äta frukost – 57 procent


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd i juni 2014 via Skanskas Bopanel med cirka 2 000 medlemmar, med 517 svarande i denna undersökning.