c

Brist på utrymme största problemet i svenska kök

Pressmeddelande 2013-11-25 09:00 CET

De främsta problemen med köket är att arbetsytan är för liten och att utrymmet för förvaring, köksutrustning och källsortering inte räcker till. Samtidigt äger ett svenskt hushåll i snitt tio köksmaskiner. Det visar en ny undersökning från Skanska.

Köket beskrivs ofta som hemmets hjärta. Men det kan vara svårt att skapa trivsel och ordning när ytorna inte räcker till. Det bekräftas i Skanskas nya undersökning där 24 procent tycker att köket är ett problemområde i hemmet.

Främsta anledningen till att man förknippar köket med problem beror på utrymmesbrist. Mer än var tredje, 37 procent, tycker att arbetsytan är för liten. Att förvaring är viktigt är sedan tidigare känt, men hela 35 procent tycker även att det saknas tillräckligt med plats för att kunna ha hushållsmaskinerna framme. Eftersom vissa maskiner även fungerar som inredningsdetaljer i köket så vill man inte behöva gömma undan dem när de inte används.

Enligt Skanskas undersökning äger ett svenskt hushåll i snitt tio köksmaskiner, där de vanligaste är elvisp (89 procent), brödrost (87 procent) och mikrovågsugn (86 procent). Två procent kan även bjuda hem gäster för att doppa jordgubbar i hemmets chokladfontän.

Ett annat vanligt problem som man upplever i köket är att det saknas utrymme för källsortering. Drygt var tredje person saknar detta i sitt kök.

– Många drömmer sig bort till de luftiga och organiserade köken som visas i inredningsmagasinen. Men i verkligheten saknas det ofta utrymme i köket, inte minst för källsortering. Det här är något som vi ständigt försöker förbättra genom att förstå hur människor lever i sina hem och anpassa köken efter det, säger Ilona Hobor, Consumer Insight Manager på Skanska.

Topplista – Här är de vanligaste köksmaskinerna i svenska hem:
1. Elvisp
2. Brödrost
3. Microvågsugn
4. Stavmixer
5. Kaffebryggare
6. Våffeljärn
7. Vattenkokare
8. Matberedare
9. Köksvåg
10. Blender/mixer

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd i maj 2013 via Skanskas Bopanel med 1367 medlemmar, med 536 svarande i denna undersökning.