c

Konsten intar nya bostäder på Kungsholmen

Pressmeddelande 2012-03-21 09:45 CET

Konstverk installeras i entréerna på bostadsprojektet Iskristallen på Kungsholmen till glädje för boende och passerande på gatan. Konstverken med titeln Matter Tells har tagits fram av konstnären Torbjörn Johansson på uppdrag av Skanska Nya Hem.

På torsdag invigs de första konstverken av Torbjörn Johansson som kommer pryda entréerna i bostadsprojektet Iskristallen. Konstverken kommer lysa upp och skapa en livfull passage mellan bostaden och livet utanför på Kungsholmen. Syftet är att låta alla sex entréerna till bostäderna i Iskristallen få en roll som är mer än bara en ren funktion.

– Iskristallen är redan idag ett eftertraktat bostadsprojekt, men vi ville skapa något mer än bara bra bostäder. Här har vi fått en möjlighet att plocka in konsten i stadsrummet, vilket vi tror kommer glädja de som passerar husen lika mycket som de boende säger, Antonio Daban Somolinos, projektutvecklare på Skanska Nya Hem.

Torbjörn Johansson har samarbetet med arkitekt Susanna Uhlin från Brunnberg&Forshed. Utifrån denna dialog har man valt kakel, kaklets placering och uttrycket i väggarnas randning med en blandning av till exempel högglans och matt.

Torsdagen den 22 mars öppnar Skanska dörrarna för invigning av de nya entréerna. På plats kan du ställa dina frågor till Torbjörn Johansson, Susanna Uhlin och representanter från Skanska Nya Hem. Det finns även möjlighet att gå husesyn i vårt inredda visningshem.

När: Torsdagen den 22 mars kl 12.00–14.00
Var: Drottningholmsvägen 60, Entré 1B, Kungsholmen
Läs mer på www.skanska.se/iskristallen

Konstnär: Torbjörn Johansson
Torbjörn Johansson är född 1959 och verksam i Stockholm. Han har ställt ut på gallerier och konsthallar runt om i Sverige och internationellt bland annat i Japan, Frankrike, Danmark och Thailand. Torbjörn Johansson finns representerad på ett antal offentliga platser.

Om  konstverket, Matter Tells:
“Hålen i de väggmonterade semitransparenta skivorna skvallrar om att de runda diskarna är på rymmen. Somliga kryper längs väggarna, andra hukar bakom glasskivan de kom från. Några har vågat sig ut i rummet där de fångas i spotlightens sken. Deras reflektioner flyger över väggar och golv.”
“Torbjörn Johanssons installation förbinder till synes oförenliga poler. Den är måleri och mobil, strikt och lekfull, interaktiv och dekorativ, supermodern i material och lowtech i sin enkelhet. Den som går förbi skapar luftströmmar som aktiverar verket. Den som stannar upp kan försjunka i kompositionens geometriska grundformer och tydliga färger, eller ryckas med i skuggornas flykt.”
(Håkan Nilsson, skribent SvD)