c

Fördelaktig prisutveckling på nybyggda bostäder

Pressmeddelande 2013-07-08 09:00 CET

I centrala Stockholm och Göteborg har den genomsnittliga prisutvecklingen för nybyggda bostadsrätter varit bättre än för äldre bostadsrätter under de senaste åtta åren. I Malmö har utvecklingen varit mer ojämn. Detta visar Skanskas bostadsrapport 2013.

Skanskas bostadsrapport 2013 fokuserar på de ekonomiska aspekterna av att köpa bostadsrätter i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö.
Rapporten baseras dels på en YouGov-undersökning med 1016 svarande som visar att drygt varannan storstadsbo kan tänka sig att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Fyra av tio tror också att de kommer att göra en vinst på 6-20 procent på sin bostadsrätt på fem års sikt. Endast två procent tror att de kommer att göra en förlustaffär.

Rapporten visar att storstadsbornas förväntningar på värdeutveckling har legat i linje med den faktiska prisutvecklingen under de senaste åtta åren.
I Stockholm och Göteborg har prisutvecklingen för nybyggda bostadsrätter (byggda 2002–2012) varit bättre än prisutvecklingen för äldre bostadsrätter (byggår före 2002). I Malmö har prisutvecklingen på både nybyggda och äldre bostadsrätter varit mer ojämn och även negativ under flera år. Detta visar försäljningsstatistik från Mäklarstatistik som analyserats i rapporten.

Som exempel: Nybyggda bostadsrätter i centrala Stockholm som köptes år 2008 och såldes år 2012, ökade i snitt 22 procent i värde samtidigt som äldre bostadsrätter hade en snittökning på 18 procent under samma jämförelseår. Nybyggda bostadsrätter som köptes 2008 och såldes 2012 i Göteborg hade i snitt ökat med 26 procent samtidigt som de äldre bostadsrätterna ökade 24 procent.

– Att prisutvecklingen generellt sett varit bättre på nybyggt kan förklaras av att när man väl står i begrepp att köpa upptäcker man också fördelarna med en ny och fräsch bostad. Det kan exempelvis vara avsaknad av renoveringsbehov, låg energiförbrukning, bra planlösning och hög standard, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

Ladda ned Skanskas bostadsrapport 2013 i sin helhet via länken nedan.