c

Köket farligaste platsen i hemmet

Pressmeddelande 2013-06-13 08:30 CET

När svenskarna utser hemmets mest riskfyllda plats kommer köket på klar första plats. Sex av tio svenskar uppger nämligen att köket är den minst säkra platsen i bostaden. Det visar en färsk undersökning som Skanska låtit TNS Sifo genomföra. 

Många ser hemmet som en trygg plats men den egna bostaden förknippas även med risker. Det visar Skanskas nya undersökning, där 20 procent av svenskarna uppger att de medvetet tar risker i hemmet. När svenskarna listar de minst säkra platserna i hemmet hamnar köket på första plats (60 %) följt av badrummet (22 %) och garaget (16 %).

– Köket upplevs nog som den farligaste platsen för att man i samband med matlagning hanterar vassa redskap, varma kärl och liknande, säger Per Åkerman, arbetsmiljö-direktör på Skanska.

Många utsätter sig också för risk genom att göra flera saker samtidigt i hemmet, framförallt kvinnorna. 29 procent av kvinnorna har burit på ett barn samtidigt som de lagat mat, men endast nio procent av männen har gjort detsamma. 40 procent av kvinnorna har även strukit kläder och tittat på TV samtidigt. Bland männen är siffran 18 procent.

– Att göra flera saker samtidigt är vanligt oavsett om det gäller i hemmet, i trafiken eller på arbetsplatsen. Men skulle vi alla bli mer riskmedvetna och prioritera säkerhet skulle många olyckor gå att undvika. Säkerhet handlar mycket om attityder, men även om ansvarstagande och omtänksamhet både mot sig själv och sin omgivning, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.
 
I syfte att få fler svenskar att reflektera över sitt säkerhetsbeteende i vardagen har Skanska tagit fram Säkerhetskollen – ett Facebook-test där man får reda på vilken riskpersonlighet man är. Gör testet här: https://sakerhetstestet.se/kollen.

 

Topplista – mest riskfyllda platserna i hemmet
1. Köket 60 %
2. Badrummet/toaletten, 22 %
3. Garaget, 16 %
4. Balkongen, 7 %
5. Vinden, 5 %