c

Skanska levererar betong till krävande bygge av skatepark i Sundsvall

Pressmeddelande 2014-07-08 09:30 CET

Betongen till den nya skateparken i Sundsvall behövde vara fast nog för sätta sig på alla ytor, men tillräckligt lös för att tryckas genom slangarna.

Skatepark Sundsvall

Sundsvalls kommun har just färdigställt en skatepark bredvid busstationen i centrala Sundsvall. Bygget utfördes av det kanadensiska företaget Beaver Concrete, som är specialiserat på att bygga skateparker, och med Skanska som leverantör av betongen.

– Bygget av skateparken visar vilket mångfacetterat material betong är. Det är ett fantastiskt material att arbeta med, ett hantverk som kräver kunskap, säger områdeschef Thomas Eriksson på Skanska.

Betongen till Sundsvalls nya centrala skatepark innebar en teknisk utmaning. Betongkonstruktionerna till parken gjöts genom att betongen sprutades på formen. Detta ställer särskilda krav på betongen. Den måste vara tillräckligt fast för att sätta sig även på lodräta ytor. Men den måste samtidigt vara så pass lös att den kan tryckas genom slangarna som kan vara upp till 20 meter långa. Vidare måste kvaliteten vara jämn och hög för bästa finish och åkegenskaper i banan. Betongen är även färgad i vissa delar av banan, för att ge den rätta känslan. 

Totalt har Skanska levererat 200 kubikmeter betong.