c

Skanska prisas för Skandinaviens ”grönaste” tak

Pressmeddelande 2011-10-27 16:00 CET

Skanskas kontor på Drottningtorget i Malmö har tilldelats Scandinavian Green Roof Award 2011.

Lari Pitkä-Kangas (t v), kommunalråd i Malmö, delade ut gröna tak-priset till Skanska, som representerades av Magnus Persson, regionchef. I ceremonin deltog även Gunnar Ericson, ordförande Scandinavian Green Roof Institute (t h) . Foto: Pi Söderberg


Kontoret som fått utmärkelsen har ett sedumtak och en sedumterrass på cirka 700 kvadratmeter. Skanska har byggt många grönskande tak och har det på flera av sina kontor. Fördelen med grönskande tak är bland annat att de tar hand om regnvattnet och kan bidra till den biologiska mångfalden i städerna. Det finns också ekonomiska fördelar. Takmaterialet har bättre livslängd än konventionella tak och kostnaderna för uppvärmning och kylning minskar genom att de isolerar bra. Fler gröna ytor minskar också kostnaderna för dränering och regnvattnet belastar inte reningsverken i onödan.

Taket och terrassen är en del av att Skanskas kontor är miljöcertifierat enligt Leed Platina, den högsta certifieringen.

– Vi är i Malmö ledande på gröna tak i Sverige och vi är glada att företag inom byggsektorn också ligger i framkant på området. Det känns därför särskilt angeläget att ge utmärkelsen till Skanska, som länge haft en ambitiös miljöstrategi och som nu belönas för sitt gröna tak-kontor på Drottningtorget, sa Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd i Malmö, när han delade ut priset till Skanska.

– Vi är oerhört glada för utmärkelsen. Det här är ett led i vårt arbete att bli det ledande gröna byggföretaget. Självfallet vill vi föregå som ett gott exempel och har därför miljöcertifierat fastigheten och dess verksamhet, säger Magnus Persson, regionchef Skanska.

Scandinavian Green Roof Association är en ideell förening som samlar kunskap och sprider information om gröna tak. Föreningen har sedan år 2000 delat ut utmärkelsens Scandinavian Green Roof Award. De samordnar också forskning och ger i samarbete med Malmö Högskola även en universitetskurs om gröna tak. Se även www.greenroof.se

Kontakter

Kontakta: Magnus Persson, Vd
Telefon +46104483206