c

Studenter prisas för nytt byggkoncept – Skanska tror på innovativ idé för flexibla städer

Pressmeddelande 2014-03-31 10:00 CET

Kuber som staplas ovanpå varandra och hålls samman av en yttre ram. Det är receptet för en hållbar stad där byggnader enkelt kan förändras för att möta stadens framtida behov. Det menar Linköpingsstudenterna Diana Kaliff och Benjamin Gredeson som vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge med bidraget ”CUBO”.

CUBO

Konceptet presenterar ett helt nytt sätt att bygga; det går till så att byggnaden hålls samman av en yttre ram och i ramen staplas block ovanpå varandra. På så sätt skapas en flexiblel byggnad som snabbt kan byggas om när behovet förändras. Man kan enkelt lyfta på fler plan, byta ut blocken eller flytta block.

– Nya byggnader ska inte bara ska tillgodose dagens krav, utan de ska även enkelt kunna förändras för att tillfredsställa framtidens behov. Med hjälp av ramverk och block skapas dynamiska inomhusmiljöer för nutiden, framtiden och samtiden. Det är både resurseffektivt, socialt och ekonomiskt gångbart, förklarar Diana Kaliff och Benjamin Gredeson som båda studerar på Linköpings Universitet.

Det vinnande bidraget har valts ut av en jury bestående av representanter från Sweco Architects, EON och Skanska med motiveringen att de vågat se utanför de konventionella ramarna och presenterade ett välarbetat innovativt förslag på morgondagens samhälle.

– Bidraget stämmer väl överens med Skanskas värderingar inom grönt, ekonomiskt och socialt hållbart byggande, säger Tomas Roos, Teknikansvarig Skanska Commercial Development Nordic. 

Studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge arrangeras för tredje året i rad och priset är en studieresa till New York. Årets tema är ”det hållbara samhället”. I takt med att jordens befolkning växer så minskar våra resurser och en slutsats är att vi måste använda dem effektivare. Vinnarna kommer att ta emot sitt pris i samband med att Skanska inviger sitt nya kontor i Malmö under hösten 2014.

Mer information om Skanska Sustainable Cities Challenge 2014: http://www.skanskasustainablecities.se/