c

Kändisfixarna på TV slarvar med säkerheten menar Säkra Snickaren

Pressmeddelande 2014-07-08 09:00 CET

Enligt en undersökning från Skanska hämtar 15 procent av svenskarna kunskap om hur hemmafix ska utföras genom att titta på TV-program. Men även om renoverings- och inredningsprogrammen kan vara inspirerande så menar Skanskas skyddsombud Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson att kändisfixarna ofta slarvar med säkerheten, inte minst när det gäller hantering av elverktyg:
– Det är oroande att säkerheten får så pass lite utrymme i hemmafix-programmen, menar han.

TV-program med fokus på hemmafix och renoveringar har blivit omåttligt populära under de senaste åren. Skanskas undersökning Säkerhetsbarometern visar att många också anser att kändisfixarna är en viktig källa till kunskap. Närmare var sjätte, 15 procent, svarar att TV-programmen lär dem hur de ska utföra hemmafix på rätt sätt. Programmen uppskattas alltså av många tittare, men Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson menar att säkerheten ofta bortprioriteras i rutan när man lär ut hur olika renoveringar ska genomföras.

– Det är oroande att säkerheten får så pass lite utrymme i hemmafix-programmen med tanke på hur många som faktiskt hämtar sin kunskap därifrån. Bland annat har jag lagt märkte till att kändisfixarna arbetar med sågklingor utan skydd i form av kåpor. I flera avsnitt använder man också stege i situationer där en arbetsbock hade varit ett betydligt säkrare alternativ, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson och fortsätter:

– Jag har också sett flera exempel där hantverkarna inte använder skyddsglasögon i hemmafix-programmen när de arbetar med elverktyg. Sedan Skanska införde obligatorisk användning av skyddsglasögon har ögonskadorna minskat med mer än hälften. Därför kan jag inte nog belysa vikten av att vara noga med att använda just skyddsglasögon för att undvika förödande skador, säger Rikard Andersson.

När det kommer till hantering av just elverktyg så visar Skanskas undersökning att 17 procent av svenskarna ser detta som det mest riskfyllda momentet i samband med hemmafix. Framförallt är det kvinnorna som drar sig för att använda borrmaskinen och sticksågen. Fler än var femte kvinna, 21 procent, tycker att eldrivna verktyg är det moment som är mest förknippat med risk vid renoveringar hemma.

– Det är självklart bra att så många har respekt för elverktygen och iakttar försiktighet. Men med rätt utrustning och kunskap så tycker jag inte att man ska känna sig orolig över att dra igång maskinerna. Om du har koll på säkerheten så kommer det att gå galant med sticksågen i sommar, säger Rikard Andersson.

Arbeta säkert med elverktyg – Säkra Snickarens bästa tips:
• Lär dig maskinerna – Läs bruksanvisningen noggrant innan du använder elverktyg som du inte har arbetat med tidigare
• Håll koll på materialet – Spänn fast brädan du arbetar med, exempelvis med ett par tvingar, så att materialet sitter ordentligt fast
• Använd rätt skydd – Bär alltid skyddsglasögon, arbetshandskar, rejäla skor och långbyxor för att undvika skador
• Ha koll på kablar och sladdar – Lägg exempelvis maskinens kabel runt axlarna för att undvika att du trasslar in dig

”Faran med elverktyg” är det fjärde avsnittet i en serie av instruktionsfilmer med Rikard Andersson. I filmen illustrerar Rikard hur man arbetar säkert med elverktyg under renoveringen. Du hittar Säkra Snickaren på Youtube: www.youtube.com/watch?v=ett4rP3OetA

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 001 respondenter. Undersökningen är genomförd i maj 2014.

Om Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson:
Ålder: 50 år
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna
Bakgrund: Rikard har arbetat i byggbranschen sedan 1980 och är i grunden betongarbetare. Han har arbetat 13 år på Skanska och brinner för att få fler att förstå vikten av säkerhet, både på arbetsplatsen och vid renoveringar i hemmamiljö.