c

Skanskas undersökning visar: Varannan person planerar flytt inom närmsta fem åren

Pressmeddelande 2018-11-30 08:00 CET

Varannan person planerar att byta bostad de närmaste fem åren. De allra flesta ratar köpcentrum och vill hellre bo nära grönområden men med närhet till kommunikationer och matbutiker. Samtidigt är det också viktigt att bostadsområdet är tryggt och har ett bra rykte. Det visar Skanskas senaste undersökning.

Hela 47 procent planerar att flytta de kommande fem åren. Det visar en riksrepresentativ undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag byggbolaget Skanska. Högst upp på önskelistan står natur och grönområden, det uppger 56 procent av de svarande. Därefter följer goda kommunikationer, närhet till matbutiker och jobb. Att bo nära köpcentrum och lekplatser är däremot inte så viktigt. 

– För oss som bostadsutvecklare innebär det att det går att utveckla nya områden i utkanten av städerna. Men det ställer högre krav på samplanering av bostäder och infrastruktur för kollektivtrafiken måste också fungera, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Kantar Sifo-undersökningen visar även att matbutiker toppar listan över vilken typ av verksamhet vi helst bor nära. Hela 64 procent svarar nämligen det. Samtidigt vill en av tre bo nära ett paketombud. Gym, förskola samt skola och apoteket hamnar också högt upp på listan. Inte helt överraskande hamnar nattklubb i botten. 

Topplista: Det här värdesätter vi högst att bo nära

1. Natur/grönområden  56 %

2. Kommunikationer  44 %

    Matbutiker   44 %

3. Jobb   31 %

4. Sjö/hav   24 %

5. Dagis/förskola/skola  17 %

Topplista: De här verksamheterna bor vi helst nära

1. Matbutik   64 %

2. Paketombud  33 %

3. Gym   26 %

4. Förskola/skola  24 %

5. Apotek   22 %

 

Detaljerade resultat finns i pdf nedan.