c

Ny undersökning: Här är sakerna som irriterar oss mest i hemmet

Pressmeddelande 2018-10-18 08:00 CET

Tar du också ett djupt andetag när du kliver över havet av skor och blöta regnkläder innanför dörren? Du är inte ensam. En ny undersökning från Skanska visar att hallen är det rum som vi uppskattar minst samt att förvaring och opraktiska planlösningar irriterar oss mest i hemmet.

Skanska har i en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo undersökt vad som irriterar oss mest i hemmet. Tydligt är att bristen på plats skapar irritation, en av fyra anger att de irriterar sig på att de har för lite förvaringsutrymme. Nästan lika många stör sig på opraktiska planlösningar. Även synliga sladdar, dålig lösning för källsortering och slitna ytskikt är något som irriterar oss i våra hem. 

– Dåliga förvaringslösningar och opraktisk planlösning är något som många stör sig på i sina hem. En genomtänkt planlösning kan vara avgörande inför ett bostadsköp, särskilt i storstäderna där bostadspriserna är höga. Bostäderna har blivit mindre till ytan och då är faktorer som förvaringsmöjligheter och planlösning extra viktiga, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Trots att hallen är det första vi möter i ett hem visar undersökningen att det är rummet som uppskattas minst, det uppger 23 procent av de svarande. En tidigare kundundersökning från Skanska visar att det främst är problem med förvaring som skor och ytterkläder som irriterar många.

– En fördel med nyproduktion är att ju tidigare i processen man köper desto mer kan man påverka utformningen av sitt hem. Det finns många gånger möjligheter att påverka planlösningen, men även inredningen i kök och badrum, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Många länder har en modell där man köper en ”tom” bostad, det vill säga ett antal kvadratmeter som man sedan anpassar efter eget behov. I Sverige har vi ett annat regelverk för nyproduktion, men så snart man flyttat in får man bygga om sin bostad efter eget tycke och sedan sälja vidare den i det skicket.

– Att kunna anpassa sin bostad efter eget behov är såklart eftertraktat. Det hade varit spännande att kunna erbjuda svenska bostadsköpare en mer flexibel modell. Jag tror att det skulle finnas en efterfrågan, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Topplista: Det här irriterar oss mest i våra hem

1. För lite förvaringsutrymme, t.ex. garderober och köksskåp - 28 %

2. Opraktisk planlösning, t.ex. för lite arbetsyta i köket - 25 %

3. Dålig värme eller ventilation - 19 %

4. Synliga sladdar och sladdtrassel - 18 %

5. Dålig eller ingen lösning för källsortering - 17 %

    Slitna/omoderna ytskikt eller inredning - 17 %

För detaljerade resultat, se pdf nedan.