c

Ny undersökning visar: Här är rummet vi uppskattar mest – och det vi lägger mest pengar på

Pressmeddelande 2018-09-04 08:30 CET

Hemmet är en plats där många väljer att umgås med nära och  kära, återhämta sig och känna ro. En ny undersökning från Skanska visar att vardagsrummet hamnar högst upp på listan. Köket är dock fortfarande hemmets hjärta. Det är det rum vi lägger mest pengar på, använder som kontor och där vi umgås med vänner och familj.

Skanska har i en ny riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo tagit reda på vilket rum i hemmet som uppskattas mest. Varannan person är överens om att det är vardagsrummet. Därefter följer köket. 30 procent uppger att det är favoritrummet. En av tio uppskattar däremot sovrummet mest.

En tidigare kundundersökning från Skanska visar dock att köket är det rum som bostadsköpare prioriterar att lägga mest pengar på. Fyra av tio spenderar helst pengar på bänkskivan till köket och lika många tycker att vitvarorna är viktigast. Även golv samt kakel och klinker till badrummet hamnar högt upp på listan över vilka inredningsdetaljer som prioriteras högst.

Undersökningen visar också att många använder köket till mycket mer än för matlagning och måltider. Hela 62 procent uppger att köket är det rum där de väljer att umgås med familj och vänner. Var femte person använder också köket som plats för arbete och läxläsning.

– Köket har länge betraktats som hemmets hjärta och i dag används det till så mycket mer än bara matlagning. Det är en av de viktigaste sällskapsytorna vi har i våra hem. Många bostadsköpare är därför beredda att lägga ned det lilla extra på inredningen till köket. Och på så sätt skapa ett personligt rum med hög trivselfaktor, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Topplista: Inredningsvalen vi prioriterar högst i hemmet

1. Bänkskiva kök – 42 %
2. Vitvaror kök – 42 %
3. Kakel badrumsväggar – 38 %
4. Golv (bortsett från WC/bad) – 36 %
5. Klinker badrumsgolv – 33 %

 
Se pdf-versionen av pressmeddelandet för mer detaljerade resultat.