c

Skanska och Volvo siktar på klimatneutrala bergtäkter

Pressmeddelande 2018-08-29 12:30 CET

Koldioxidutsläppen ska minska med 95 procent, driftskostnaden med en fjärdedel. Idag inleder Skanska och Volvo Construction Equipment ett tio veckor långt test med eldrivna och självkörande grävmaskiner, dumpers och hjullastare på Skanskas bergtäkt Vikan i Göteborg.

electric site

Forskningsprojektet, som går under namnet Electric Site, syftar till att skapa världens första ”utsläppsfria” bergtäkt. Produktionsprocessen ska digitaliseras och delvis automatiseras för att klara en koldioxidfri produktion av bergmaterial för bygg- och anläggningsbehov, samt för asfalt och betong. Systemets mätbarhet ska ge effektivare produktion.

– På sikt ska detta samarbete med Volvo hjälpa både oss och våra kunder att minska vår klimatpåverkan, säger Skanskas VD och koncernchef Anders Danielsson.

Det är första gången som ett försök av den här typen genomförs inom bergindustrin. Om det blir lyckosamt ska Electric Site bli en mönstermodell då det gäller effektivitet, säkerhet och miljöpåverkan för bergtäkter.

– Skanska vill leda arbetet mot en klimatneutral byggbransch. Samarbetet med Volvo och andra svenska företag kring innovativa lösningar stärker oss i den ambitionen, säger Anders Danielsson.

 

Från vänster till höger i bild: Melker Jernberg, VD Volvo CE, Martin Lundstedt, VD Volvo, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister och Anders Danielsson, VD Skanska.

Kontakter

Kontakta: Maria Lindström, Förändringsledare
Telefon +46104481685