c

Här är tekniken vi helst vill ha i våra hem

Pressmeddelande 2018-06-26 09:00 CET

Sverige beskrivs ofta som ett land med många så kallade ”early-adopters” när det kommer till ny teknik. En ny undersökning från Skanska visar att det finns ett stort intresse för smart hemelektronik. Högt upp på önskelistan hamnar digitala lås och robotteknologi som majoriteten föredrar framför röststyrda assistenter som exempelvis Google Home och Amazon Alexa.

Byggbolaget Skanska har i en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo tagit reda på vilka tekniska lösningar vi önskar i våra bostäder. Resultatet visar att 29 procent helst vill ha smart hemelektronik, exempelvis fjärrstyrd belysning. Nästan lika många, 27 procent, svarar att de vill ha digitala lås och larm som kan styras på distans.

Även inbyggda ljudsystem står högt i kurs hos många, särskilt bland unga. En av fyra i åldern 18 till 29 år svarar nämligen att de vill ha ett inbyggt ljudsystem i sin nästa bostad. Röststyrda assistenter, så som Google Home och Amazon Alexa, tycks dock inte ha slagit igenom ännu. Endast tre procent önskar sig nämligen en röststyrd assistent till sin nästa bostad.

– Digitaliseringen och ny teknik förändrar våra levnadsvanor, som bostadsutvecklare måste vi därför ständigt se hur vi kan möta dessa nya behov. Den lavinartade ökningen av handel på nätet är ett exempel på det. Många handlar i dag mat och andra varor online och vill kunna få leveranser även när de inte befinner sig i hemmet. Kylrum i fastigheternas entréer är exempel på en lösning som vi kan komma att se i framtiden. Det finns även en önskan att kunna styra många funktioner i bostaden digitalt, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Även om efterfrågan på digitala tjänster är stor har själva digitaliseringsresan dock bara börjat. På sikt kan digitaliseringen transformera hur vi upplever vårt boende och vilka krav vi ställer på ett boende.

– I takt med att tekniken utvecklas och erbjuder fler möjligheter kommer även krav på andra typer av tjänster att efterfrågas. Ett möjligt scenario skulle kunna vara att bostadsutvecklare även knyter till ett visst serviceutbud till bostaden. Det skulle kunna förändra bostadsutvecklarens roll till att på sikt blir mer av en livsstilsleverantör.

Topplista: Tekniken vi helst vill ha i våra hem
1. Smart hemelektronik, ex. fjärrstyrd belysning – 29 %
2. Digitalt lås och larm som kan styras på distans – 27 %
3. Robotteknologi, ex. dammsugare eller gräsklippare – 22 %
4. Spisvakt med automatisk avstängning – 20 %
5. Inbyggt ljudsystem, ex. Sonos eller Bose – 16 %

Se pdf nedan för fler resultat.