c

Malmö Live utnämnt till Årets Bygge 2016

Pressmeddelande 2016-03-10 16:45 CET

Malmö Live utsågs igår till Årets Bygge 2016. I motiveringen lyfte juryn upp utmaningen att genomföra projektet i befintlig bebyggelse och ett lyckat samarbete trots många inblandade parter. Konserthusets akustik fick ett särskilt omnämnande som en teknisk utmaning som projektet löst väl.

Malmö Live

Malmö Live är ett konserthus, en kongressanläggning och ett hotell i en och samma byggnad. Området, med både kontor och bostäder, som vuxit fram kring Malmö Live binder samman Malmö City med Västra Hamnen. Igår vann projektet utmärkelsen Årets Bygge som delas ut av tidningen Byggindustrin.

– Vi fastnade för helheten. Teamet bakom Malmö Live har lyckats genomföra projektet mitt i befintlig bebyggelse. Dessutom har det varit många inblandade parter vilket ställt höga krav på samverkan, säger Mårten Lindström, ordförande för juryn.

Malmö Live uppmärksammades för sina genomarbetade tekniska lösningar, och akustiken i konserthusets stora sal lyftes fram som en utmaning som löst särskilt väl i projektet. Prisutdelaren lyfte även fram det väl fungerande arbetsmiljöarbetet.

– Det är även roligt att se att Malmö Live har hittat sin plats, man ser redan nu att det är ett uppskattat inslag i staden av Malmöborna, säger Mårten Lindström.

Staffan Andersson, projektdirektör på Skanska, som tog emot priset, blickade tillbaka till projektets start i samband med prisutdelningen. 

– Det är helt fantastiskt att stå här idag. Det här började som en tävling om en konsertsal i världsklass, en kongressanläggning i internationellt snitt och ett hotell i internationellt snitt. Nu kan jag besöka Malmö Live med min familj. Då känner man hur stor del i samhället vi samhällsbyggare är, sa Staffan Andersson.

Skanska som varit både projektutvecklare och byggentreprenör vill tacka alla sina samarbetspartners, framföra allt beställaren Malmö stad, arkitekterna Schmidt Hammer Lassen. Konsulter och installatörer som varit delaktiga är bl.a. Team Akustikon, Norconsult, Sweco, Ramböll, Precon, Bengt Dahlgren, WSP och Develcon. Projektet har också flera hyresgäster, till exempel Clarion för hotelldelen och Malmö symfoniorkester för konserthuset.

Kontakter

Kontakta: Staffan Andersson, Executive Vice President (EVP)
Telefon +46104483245
Kontakta: Mia Trahn, Kompetensutvecklare
Telefon +46104484440