c

Bostadsrätt med god kollektivtrafik i lugnt område och balkong – så vill storstadsborna helst bo

Pressmeddelande 2016-02-09 09:00 CET

Majoriteten av storstadsborna föredrar bostadsrätt framför andra boendeformer. Högst i kurs står en bostad i ett område som har goda förbindelser med kollektivtrafiken. Även balkong och att lägenheten är belägen i ett lugnt område rankas högt. Främsta fördelen med att äga sitt boende är att det anses vara en god ekonomisk investering. Det framkommer i Skanskas bostadsrapport 2015.


I Skanskas bostadsrapport 2015 har TNS Sifo frågat 1 014 personer i Malmö, Göteborg och Stockholm om deras boendepreferenser. Resultatet visar att 39 procent av storstadsborna helst skulle vilja bo i en bostadsrätt om de fick önska. Var fjärde föredrar villa och nästan lika många, 24 procent, helst vill bo i hyresrätt.

När det gäller vilka aspekter som väger tyngst vid ett framtida bostadsköp så rankar storstadsborna följande tre saker högst; närhet till goda förbindelser med kollektivtrafiken, en låg månatlig boendekostnad och att bostaden ligger i ett lugnt område. Det anses mindre viktigt att boendet är beläget nära vänner och familj. Inte heller parkeringsmöjligheter i närområdet och att kök och badrum är fräscht rankas högt.

– Många ser boendet som sin trygga och lugna oas. Aspekter som goda kommunikationer och grönområden är viktigare än att bo mitt i smeten. I våra projekt lägger vi stort fokus vid att att planera  för hur vi kan skapa ett attraktivt bostadsområde där människor verkligen trivs, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

De allra flesta i Skanskas undersökning föredrar att äga sin bostad framför att hyra. Främsta fördelen med att äga anses vara att det är en god ekonomisk investering följt av att man kan renovera som man vill. Det svarar 51 procent respektive 46 procent. 34 procent tycker också att det är enklare att påverka sin egen boendemiljö om man äger sin bostad.