c

Hållängetskolan i Örnsköldsvik vinner Skanskas konstruktionspris för bästa pepparkakshus

Pressmeddelande 2015-12-19 13:30 CET

Nu har Skanska utsett vinnaren för bästa konstruktion i samband med pepparkakshustävlingen ”Sverigebaket” som arrangeras av ArkDes. Med det flexibla konceptet ”kub på kub” tog Max, Albin, Nina och Mira från Hållängetskolan i Örnsköldsvik hem vinsten.

För andra året i rad är Skanska samarbetspartner till Arkitektur- och designcentrums (ArkDes) årliga pepparkakshustävling. För att uppmana fler att delta i tävlingen delade Skanska ut 500 kilo pepparkaksdeg ut till landets grundskolor med utmaningen att komma på nya boendeformer under parollen ”Ny Lya – bo på nya sätt!”

Max, Albin, Nina och Mira i klass 5 på Hållängetskolan i Örnsköldsvik tog sig an utmaningen på ett inspirerande sätt och korades idag till vinnare när Skanska utsåg vinnaren för bästa konstruktion i den digitala pepparkakshustävlingen ”Sverigebaket”. Det vinnande bidraget består av ett vackert hus som enkelt kan utökas med flera våningar.

– Vi gratulerar vinnarna som med en enkel konstruktionsmodell har lyckas få till ett flexibelt och påbyggbart koncept. Det ger ett väldigt trevligt hus som kan anpassas till alla miljöer. Snygg arkitektur med en enkel och stabil konstruktion, säger Alexandra Laurén, regionchef för Skanska Nya Hem.

Tävlingen har pågått under hösten och i jakten på nya bostäder har eleverna fått ta sig an rollen som både arkitekter och samhällsplanerare.

– Vi hoppas att det på ett lekfullt sätt väckt ett intresse för byggande, konstruktion och de stora samhällsfrågorna. Kanske finns en och annan framtida byggnadsingenjör bland pristagarna, säger Alexandra Laurén.

Mer information:
www.skanska.se/pepparkakshus
pepparkakshus.arkdes.se/sverigebaket/1