c

Majoritet felbedömer energianvändningen i hemmet – här är tipsen för att använda mindre energi i vinter

Pressmeddelande 2015-12-16 09:00 CET

Enligt en undersökning som Skanska beställt gör 92 procent av hushållen aktiva åtgärder för att minska sin energianvändning. Samtidigt felbedömer de flesta vad som faktiskt drar mest energi i hemmet. Med ett par enkla tips i bakhuvudet kan man dock undvika att elräkningen blir ovanligt hög i samband med jul- och nyårsfirandet.

Med julen för dörren är det många som lyser upp hemmet lite extra. Dessutom går spisen och ugnen på högvarv. Men vad är det egentligen som drar mest energi hemma? Skanskas YouGov-undersökning om energianvändning visar att de svenska hushållen har dålig koll på vad som använder mest i hemmet.

Enligt siffror från Energimyndigheten står matlagning (inkl. kyl, frys och disk) för 47 procent av den totala användningen men när allmänheten uppskattar användningen i hemmet tror de att matlagning står för 33 procent. Man tror också att tvätten drar mycket mer än den gör. Faktum är den endast står för 8 procent av den totala användningen medan allmänheten gissar på 22 procent.

För att minska energianvändningen i hemmet har majoriteten (74 %) bytt till lågenergilampor, många stänger också av lampor och elektronik när de inte används (64 %). Närmare hälften (44 %) hänger tvätt för att lufttorka och en tredjedel (30 %) har bytt till energisnålare apparater.

– De allra flesta gör aktiva åtgärder för att minska sin energianvändning, inte minst nu under vinterhalvåret då man är medveten om att kostnaderna för el lätt kan dra iväg. Många gör dock åtgärder för att minska sin användning utan att se över sin boendeform. I nyproducerade bostäder är energieffektivitet i fokus vilket betyder att kostnaderna för el i regel blir lägre jämfört med i äldre bostäder, säger Matilde Unge, Hållbar Affärsutveckling, Skanska Sverige.

Undersökningen visar också att intresset för miljöklassade lägenheter är stort. En majoritet av de tillfrågade, 67 procent, anger att de är intresserade eller mycket intresserade av ett miljöklassat boende. Den främsta anledningen är en lägre kostnad för energi, det anger 69 procent. Att bostaden har mindre miljöpåverkan kommer på andra plats följt av att det ger en bättre inomhusmiljö.

Skanskas bästa tips för att minska energianvändningen i vinter:

Bli smartare i köket: Ska du byta ut dina vitvaror? Välj dem med omsorg, köket står för en stor del av vår energianvändning och du kan spara mycket energi. En varmluftsugn gör att du kan sänka temperaturen samtidigt som maten blir klar snabbare. Detsamma gäller för induktionshällar. Om du inte har en sådan häll, kan du ändå spara energi genom att värma vatten i vattenkokaren istället för på spisen. I Skanskas nya hem kan du räkna med att alla vitvaror håller hög energiklass.

Ordning i och bakom kylskåpet: En vanlig kyl ska hålla 5°C och frysen ska inte vara kallare än -18°C, då går det bara åt onödigt mycket el för att hålla temperaturen nere. Packa kylen full, fyll upp med konserver om du har plats över och dammsug bakom kylskåpet och runt kompressorn. När det blir för dammigt kräver kylsystemet massor av extra energi

Stäng av TV:n – på riktigt: Räkna efter hur många apparater du har i standbyläge hemma. Glöm inte mobilladdaren, många drar nämligen lika mycket ström oavsett om du laddar mobilen eller inte. Se till att stänga av varje kväll eller gå till närmaste elvaruhus och köp ett gäng timers. En bra och billig investering. 

Var smartare i tvättstugan: Det finns massor av miljöpoäng att hämta i tvättstugan. Tvätta rätt så sparar du både tid och pengar. Kör bara fulla maskiner, tvätta hellre lång tid men på låg temperatur och dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på paketet.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via YouGov med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 217 respondenter. Undersökningen är genomförd i juni 2015.