c

Unga lever farligt i vintermörkret – var tredje struntar i reflexen

Pressmeddelande 2015-11-26 09:00 CET

Åtta av tio personer i Sverige anser sig vara säkerhetsmedvetna. Trots detta svarar 27 procent att de inte använder reflex under vinterhalvåret. Sämst på att synas i mörkret är personer mellan 15 och 35 år. Det visar Säkerhetsbarometern, en undersökning som TNS Sifo genomfört på uppdrag av Skanska.

Under vinterhalvårets mörka dagar är det extra viktigt att använda reflex för att säkerställa att man syns ordentligt i trafiken. En undersökning från Skanska visar dock att hela 35 procent i åldern 15-35 år väljer att inte bära reflex. Glädjande nog är detta något som verkar förbättras med stigande ålder då 77 procent i åldersgruppen 56-79 år svarar att de är reflexanvändare under vintern.

– Det är oroande att så många unga inte tar mörkret på allvar. Att vistas ute i trafiken utan att synas ordentligt är verkligen att utmana ödet. Säkerhetsbarometern visar att 19 procent av svenskarna någon gång varit med om en olycka, varav tre procent i en bilolycka. Genom att använda reflex kan både du och dina medtrafikanter bidra till att öka säkerheten i trafiken, säger Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska.

Skanskas undersökning visar att boende i de mörkare delarna av landet är bäst på att använda reflex. Allra flitigast på att synas i mörkret är nämligen invånarna i mellersta Norrland där 86 procent svarar att de använder reflex under vintern. I Stockholm är man sämst i landet, hela 38 procent svarar att de inte bär reflex.

– På Skanska är vi noga med att alla medarbetare bär reflexer på våra byggarbetsplatser, för att minimera risken för olyckor. Men man ska komma ihåg att synas i mörkret är alltid viktigt ur en säkerhetssynpunkt, oavsett om man är på sin arbetsplats eller privat, säger Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska.

Att bära reflex kan rädda liv! Under vecka 48, från och med onsdagen, kan den som vill synas bättre i mörkret komma in och hämta en reflex på Skanskas kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Säkra snickaren tipsar om hur du använder reflexer på rätt sätt:
• Reflexer ska fästas lågt, helst i knähöjd för att bäst fånga in ljuset från bilarna.
• Häng reflexen så att den syns från båda håll. Alternativt använd två som du placerar på varsin sida om dig.
• Reflexer bör bytas ut var tredje år, se till att kolla så den verkligen fungerar innan du använder den.
• Använd med fördel reflexväst – då syns du extra tydligt.
• Om du har barnvagn, fäst reflexer på denna också.
• Glöm inte hunden, sätt reflexband med kardborrefästen runt benen eller använd hundhalsband med reflexmaterial.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 217 respondenter. Undersökningen är genomförd i mars 2015.

 
Om Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson:
Ålder: 51 år
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna
Bakgrund: Rikard har arbetat i byggbranschen sedan 1980 och är i grunden betongarbetare. Han har arbetat 13 år på Skanska och brinner för att få fler att förstå vikten av säkerhet, både på arbetsplatsen och vid renoveringar i hemmamiljö.

Kontakter

Kontakta: Cecilia Björkryd, Gruppchef
Telefon 0104481397