c

Så lyckas du med ditt pepparkakshus – Skanskas expert ger sina bästa konstruktionstips

Pressmeddelande 2015-11-26 08:00 CET

Skanskas Alexandra Laurén sitter även i år med som jurymedlem i Arkitektur- och designcentrums årliga pepparkakshustävling. Här delar hon med sig av sina fem bästa konstruktionstips inför julbaket.

Entre Lindhagen Gingerbread House

Alexandra Laurén är utbildad konstruktör och är expert på hur man konstruerar en byggnad. Hon är också regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm och brinner för hållbara bostäder.

För andra året i rad är Skanska samarbetspartner i pepparkakshus-tävlingen och Alexandra Laurén är en av de fem jurymedlemmarna som ska bedöma årets kreationer på temat ”Ny Lya – bo på nya sätt”. Hon delar även ut Skanskas egna specialpris ”Årets konstruktion”.

Alexandra Lauréns bästa konstruktionstips för ditt pepparkakshus:
• Börja alltid med att grovt skissa eller rita upp hur byggnadsverket ska se ut. Gärna från flera håll. Rita det därefter noggrant i verklig storlek. Rita från flera håll så att du kan klippa ut delar att göra mallar av.
• Tänk på hur verket ska hålla och stå stadigt. Det kan mycket väl vara så att det behövs stöttande delar som inte syns men finns inne i verket. Dessa måste du också göra mallar för. Tänk på att en tunn pepparkaksdel inte är så stark i sig, utan kan med fördel byggas upp som en H-balk eller ett fyrkantsrör, vilket radikalt ökar bärförmågan.
• Dags att baka! Kavla ut degen och skär ut varje del med en kniv längs mallarna. När bitarna kommer ut ur ugnen är de fortfarande mjuka och kan böjas rätt mycket om man vill.
• Bitarna blir något större under gräddningen. Detta kan ibland skapa problem med passformen. De kan också blivit lite skeva under bakningen. Både storleken och viss skevhet kan ordnas genom att skära försiktigt på bitarna, antingen när de svalnat eller när de fortfarande är varma och mjuka.
• Baka säkert! Smält socker är varmt och kan bränna fast och orsaka brännskador på huden. Använd därför gärna handskar.

Övriga jurymedlemmar är Jens Fager, Donya Absi, Sara Aasum Hultberg, och Dan Hallemar.