c

350 kilo pepparkaksdeg körs ut till skolor i Stockholmsområdet

Pressmeddelande 2015-11-17 09:45 CET

När Skanska beslöt dela ut ett halvt ton pepparkaksdeg till grundskolor för att uppmana till att delta i en pepparkakshustävling var responsen från skolorna i Stockholmsområdet överväldigande. Imorgon onsdag går en leverans med 350 kilo deg ut till skolorna i länet.

Arkitektur- och designcentrums (ArkDes) pepparkakshusutställning är sedan 1990 en kär tradition. Som samarbetspartner för andra året i rad ville Skanska uppmana landets alla grundskoleklasser att släppa loss kreativiteten och fundera på nya boendeformer under årets tema: Ny Lya – bo på nya sätt.

För att uppmuntra fler skolklasser att delta beslöt Skanska att skänka ett halvt ton pepparkaksdeg till grundskoleklasser. Degen skänktes enligt principen först till kvarn. Klasserna fick själva önska hur mycket de ville ha och motivera hur det skulle användas. De 350 kilo som skolorna i Stockholmsområdet ska baka med tillreds av Grillska Gymnasiet i Sundbyberg, som är en del av Stadsmissionens Skolstiftelse. Imorgon, onsdag 18 december, kommer två skåpbilar för att hämta degen och distribuera den till länets skolor. 
 
– Det har varit fantastiskt roligt att se all kreativitet. Hundratals ansökningar har kommit från hela landet och det har varit allt från något enstaka kilo till de som vill bygga en hel stad med 30 kilo deg. Det ska bli väldigt spännande att vilka typer av bostäder som växer fram när eleverna får släppa loss sin kreativitet, säger Annika Svensson, press och PR-ansvarig på Skanska och ansvarig för pepparkakstävlingen på Skanska. 

Skolklasserna kommer att dokumentera sitt arbete. Bilder och berättelser om byggena kommer att visas på: www.skanska.se/pepparkakshus

I Stockholms län kommer skolor från följande orter att delta:

Bagarmossen, Stockholm Stad, Bromma, Järfälla, Enskede, Rönninge, Hägersten, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby, Saltsjö-Boo, Huddinge, Lidingö, Tyres,ö Bandhagen, Sundbyberg 

För att baka 340 kg pepparkaksdeg behövs:
Mjöl 207 kg
Socker 63 kg
Smör 43 kg
Sirap 32 kg
Kryddor 5 kg