c

Chalmersstudenter föreslår snäckformad skolbyggnad vid Älvstranden i Göteborg

Pressmeddelande 2015-05-13 09:00 CET

En miljövänlig skola med maximalt ljusinsläpp och små tårtformade klassrum placerad vid Älvstranden. Förslaget kommer från Chalmersstudenterna Kristoffer Anderssson och Daniel Ombert som är finalister i Skanska Sustainble Cities Challenge med sitt bidrag ”Circle of Light”.

Älvstranden

Kristoffer Andersson och Daniel Ombert studerar till byggnadsingenjörer vid Chalmers och är aktuella som finalister i studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge.
Tävlingen arrangeras för fjärde gången och i år har Skanska sökt innovativa och kreativa idéer för hur Sveriges mest hållbara skola kan skapas.

Finalförslaget ”Circle of Light” placerar skolan vid stadsutvecklingsområdet Älvstranden i Göteborg. Den strategiska platsen gör det möjligt att färdas till skolan med båt, buss och spårvagn. Själva hållplatsen ligger placerad under skolbyggnaden för att skapa en trafikfri miljö i området.

Skolbyggnaden består helt och hållet av naturliga material med den senaste tekniken inom energiförsörjning. Till utseendet liknar den en snäcka, och syftet med den skruvade arkitekturen är att skapa ett stort ljusinsläpp under hela dagen. De tårtformade klassrummen är medvetet små till storleken så att klasserna inte ska kunna bli för stora.

– Om skolan är byggd för små klasser minskar det risken att det ska bli för många elever i varje klass, säger Kristoffer Andersson.

Vinnaren utses 21 maj på en casedag där finalisterna får presentera sina lösningar. Priset består bland annat av en klimatkompenserad studieresa till New York och deltagande i Skanskas monter i Almedalen.

För mer information om Skanska Sustainable Cities Challenge 2015 se http://www.skanskasustainablecities.se/

Kontakter

Kontakta: Annika Svensson, Media Relations Manager
Telefon 0104481515