c

Skanska utser Lundastudent till vinnare i tävlingen ”Årets samhällsutvecklare”

Pressmeddelande 2015-03-12 12:00 CET

Maria Lindqvist, 26, student vid Lunds Tekniska Högskola, vinner pris som ”Årets samhällsutvecklare” för sin idé om hur skolbyggnader kan utnyttjas mer resurseffektivt.

Maria Lindqvist

”Årets samhällsutvecklare” är en nyinstiftad utmärkelse som Skanska och Sweco delar ut tillsammans. Det första priset delades ut igår, onsdag 11 mars, i Stockholm i samband med Universum Awards som rankar landets attraktivaste arbetsgivare. Priset består av 10 000 kronor samt praktikperioder på både Skanska och Sweco.

Med hjälp av tävlingsuppgiften sökte Skanska och Sweco efter innovativa och kreativa idéer på hur man både i uppförandet och användandet kan skapa Sveriges mest hållbara skola.

– Maria är en driven person med många intressanta tankar om hur ett samhälle kan byggas. Det blir spännande att följa henne under hennes praktikperiod hos oss, säger Ann Ericsson, chef för attraktion och rekrytering, Skanska Sverige.

Det vinnande bidraget utgick från tesen att vi i Sverige försöker minimera utnyttjandet av ny mark för bebyggelse. Byggprojekt planeras ofta så att existerande bebyggelse förtätas och många byggnader växer på höjden för att utnyttja marken effektivt. 

– Men vi glömmer ofta bort att maximera användandet av byggnader. Många byggnader står tomma större delen av dygnet, vilket är ett enormt slöseri med resurser, säger Maria Lindqvist, Årets samhällsutvecklare 2015.

Förslaget utgår från att skolbyggnader används som skolor mellan kl 07.00 och 17.00. Det finns då stor potential att använda lokalerna till annat under övrig tid, så att skolbyggnaden blir en levande mötesplats för närområdet hela dygnet. Genom att bygga flexibla salar med vikväggar kan ytorna användas som exempelvis biografer, konsertmiljöer, restauranger under tiden det inte bedrivs skolverksamhet där. Förutom att bostadsområdena får nya mötesplatser och levande miljöer minskar det förbrukningen av naturresurser.