c

Vägen framåt på bostadsmarknaden

– Skanskas styrka på bostadsmarknaden är vårt fokus på social hållbarhet och ett brett utbud av olika bostadsprodukter. Vi vill bygga ett bättre samhälle och skapa möjligheter för trygga och hållbara bostäder. Det säger Mikael Matts, vice vd och ansvarig för bostadsutvecklingen i Skanska Sverige.

En rymlig altan på ett av Skanska Svanenmärkta bostadsrätter i Heliosparken, Hammarby Sjöstad, Stockholm.
1 av 4 Alla lägenheter i Heliosparken är Svanenmärkta.
De 32 prisvärde BoKlok-lägenheterna i Svedala utanför Malmö lockade ungdomar, barnfamiljer och pensionärer.
2 av 4 BoKlok-projektet Plogen med 32 lägenheter i Svedala utanför Malmö. Lägenheterna blev slutsålda direkt.
Skanska erbjuder moderna och prisvärda hyresrätter i Lomma med 110 hyreslägenheter.
3 av 4 I Lomma har vi projektet Nian med 110 hyreslägenheter byggda i ett etablerat villa- och bostadsrättsområde.
Hammarby Sjöstad finns ett helhetstänk när det gäller urbana klimat-, miljö- och energifrågor. Här syns Heliosparkens är varmt tegelfärgade fasader.
4 av 4 Kvarteret Heliosparken i Hammarby Sjöstad, Stockholm

Det breda bostadsutbudet kan illustreras med tre projekt i olika delar av landet – bostadsrätter i Hammarby Sjöstad, hyresrätter i Lomma och BoKlok-lägenheter i Svedala.

– Min bedömning är att det blir större efterfrågan på flexibla boenden, som hyresrätter, men bostadsrätter har ju historiskt alltid varit en säker investering och kommer troligtvis att vara det även framåt, säger Mikael Matts.

– Jag ser också att det kan bli aktuellt med fler och nya boendeformer, till exempel flera äganderätter - lägenheter man verkligen äger och kan pantsätta på samma sätt som småhus, eller nya former av bostadsrätter. Jag tror att vi kommer att se många varianter framöver, säger han.

Svanenmärkta lägenheter

I Hammarby Sjöstad, Stockholm, utvecklas Kvarteret Heliosparken. Här finns ett unikt läge nära Södermalm som samtidigt ger en lite lugnare känsla.

– Här är det enkelt att leva hållbart, säger Magnus Lambertsson, försäljning och marknadschef, Skanska Nya Hem. I Hammarby Sjöstad finns ett helhetstänk när det gäller urbana klimat-, miljö- och energifrågor. Exempelvis är alla lägenheter i Heliosparken Svanenmärkta, vilket innebär att materialen är noga utvalda för att innehålla så få miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Alla lägenheter utvecklas för att ha en så låg energiförbrukning som möjligt.

Moderna och prisvärda hyresrätter

Skanska erbjuder även moderna och prisvärda hyresrätter i stora delar av landet.

– I Lomma har vi projektet Nian med 110 hyreslägenheter byggda i ett etablerat villa- och bostadsrättsområde. Här har vi ett samarbete med Folksam som långsiktig fastighetsägare, berättar Britta Cesar Munck, regionchef för Skanska Hyresbostäder Sverige.

– Efterfrågan på lägenheterna har varit stor och de sista hyresgästerna flyttade in i december när projektet färdigställdes. Vi ser det som ett bevis på att marknaden har ett behov av hyresrätter som en mer flexibel boendelösning genom livets alla faser, för de som vill hyra istället för att köpa, fortsätter hon.

Som alltid inom Skanska finns fokus på hållbarhet.

– Vi utmanar oss ständigt genom att utveckla nya idéer för ett grönt byggande samt stödja initiativ för att bidra till ett mer socialt hållbart samhälle, berättar Britta. I Lomma lyssnade vi på kommunens behov och arbetade fram ett förslag för att bevara den biologiska mångfalden som finns runt projektet. Lösningen blev att vi arbetar med kompensation av naturvärden, vilket exempelvis innebär att vi planterar fler träd för att skapa en grönare miljö för de boende.

Hållbara hem för alla

BoKlok, boendekonceptet utvecklat av Skanska och IKEA tillsammans, bygger bostäder för människor med vanliga inkomster – ett prissegment där behovet är stort.

– Vi utgår från vad en förskollärare med ett barn har råd att bo för. Det sätter ribban för våra priser, säger Magnus Persson, affärschef på BoKlok.

Styrkan hos BoKlok ligger i kombinationen av Skanskas kunskap om byggande och IKEAs kunskap om hur människor vill inreda och bo.

– Det känns tryggt för kunden att vi är två stora företag som man känner igen och litar på, konstaterar Magnus.

Ett exempel är BoKlok-projektet Plogen med 32 lägenheter i Svedala utanför Malmö. Här finns ettor, tvåor, treor och fyror som lockat allt från ungdomar till barnfamiljer och pensionärer. Lägenheterna i Plogen blev slutsålda direkt.

– Våra lägenheter är ljusa och har smarta planlösningar. Vi försöker också skapa trivsamma mötesplatser för de boende i våra områden. Det kan till exempel handla om grillplatser för de vuxna och lekplatser för barnen.

BoKlok fick 2018 utmärkelsen årets nöjdaste bostadsköpare. I mätningen utvärderas bland annat personlig service, bostadens kvalitet och pålitlighet i form av att hålla löften och leverera felfria bostäder.

– Vi är väldigt glada och stolta över förstapriset. Vi har legat i topp flera år och nu blev vi etta. Det visar att det går utmärkt att kombinera lågt pris, hög kvalitet och högsta kundnöjdhet, avslutar Magnus Persson.

Senast uppdaterad: 2019-01-15

Rekommenderad läsning