c

Unik praktik ger inblick i ingenjörsyrket

Alexander var nyfiken på ingenjörsyrket och ville prova på om det var rätt för honom. Via Tekniksprånget på Skanska har han fått den inblick han behövde för att ta nästa steg.

Alexander Bromander fick chansen att göra praktik på Skanska. Under hösten har han testat ingenjörsyrket på projektet Vindängens skola i Falköping, med stöd av handledaren Josefin Holmström.

Han har gjort allt från att sätta upp gipsskivor och lägga tak med snickarna ute på bygget, till att studera 3D-modeller inne vid en dator. Och då har Alexander Bromander, 19 år, bara kommit halvvägs in i sin praktik på Skanska och tillbyggnaden av Vindängens skola i Falköping.

Efter studenten från teknikprogrammet på Ållebergsgymnasiet var Alexander osäker på vad han skulle göra härnäst.

– Jag gick inriktningen samhällsbyggande och miljö och hade funderat på att plugga vidare till ingenjör i byggbranschen, men det är ändå svårt att veta vad jobbet egentligen innebär. När jag fick höra talas om Tekniksprånget och att man kunde vara på Skanska sökte jag direkt.

Avgörande beslut

Tekniksprånget är ett praktikprogram där regeringen, tillsammans med 200 arbetsgivare, erbjuder betald praktik på över 100 orter runt om i Sverige. Syftet är att låta unga människor testa ingenjörsyrket, och målet att inspirera dem att söka sig vidare till en högre teknisk utbildning. För Alexander har tiden på Skanska varit avgörande.

– Det har varit otroligt lärorikt. Den största insikten är att det finns så många olika saker en ingenjör kan göra. Jag har också fått en djupare förståelse för hur ett byggprojekt fungerar och hur komplext det faktiskt är.

Även om praktiken inte är avslutad än är Alexander säker – nästa steg blir att söka samhällsbyggnadsteknik på Chalmers i Göteborg.

– Ska man gå en femårig utbildning är det skönt att vet vad man har att förvänta sig efteråt. Tekniksprånget och Skanska har gett mig den inblicken jag behövde för att bli helt övertygad.

Konsten att samarbeta

Alexanders handledare heter Josefin Holmström. Hon har jobbat på Skanska i 2,5 år och är nu arbetsledare i Falköping. Hon tvekade inte en sekund när hon fick frågan att ta emot en praktikant från Tekniksprånget.

– Det är inte så länge sedan jag själv gick i skolan. Jag vet hur viktigt det är att få komma ut i verkligheten. Den viktigaste erfarenheten är kanske att lära sig att samarbeta med alla olika yrkesgrupper och underleverantörer som finns på en byggarbetsplats.

Med en pågående coronapandemi som påverkar alla arbetsplatser i Sverige har höstens praktik blivit lite annorlunda jämfört med tidigare år, men Josefin tror inte att det försämrat kvaliteten på praktiktiden

– Alexander har varit ute mycket och jobbat ihop med våra snickare. Det är klart att det är mer restriktioner, med avstånd och hygien, men det har gått förvånansvärt bra. Vi kör två skift i fikarummet!

Så söker du till Tekniksprånget

  • Tekniksprånget erbjuder två praktikperioder, en på våren och en på hösten. Skanska välkomnar varje år fyra praktikanter till höstperioden.
  • Ansökan till nästa höstpraktik öppnar den 16 april.
  • När du ansöker till Tekniksprånget skickar du in ditt CV och ett personligt brev via Tekniksprångets portal. Vi ser gärna att du motiverar vad det är med Skanska som lockar dig och vad du skulle vilja göra under din praktik.
  • Läs mer på www.teknikspranget.se
Senast uppdaterad: 2020-11-20