c

Summering av Almedalen 2016

Skanska medverkade tillsammans med 40 000 besökare på årets Almedalsvecka då politiska partier, företag och organisationer anordnade närmare 4 000 seminarium. Partiledartalen präglades av svenska värderingar, kriminalitet, jobb/integration och Brexit.

Civilminister Ardalan Shekarabi var en av deltagarna i panelen på seminariet om offentlig upphandling.

Partiledarna hyllade Sverige, men lyfte också fram problem som utanförskap, stenkastning mot blåljuspersonal samt sexuella ofredanden på festivaler. Löfvens tal hade i år rekordpublik med cirka 6 100 åhörare. Antalet arrangemang och arrangörer i Almedalen fortsätter att öka, liksom det internationella medverkandet. Almedalen är en plats för både inbokade och spontana möten då företagsledare, politiker och intresseorganisationer samlas i Visby under informella förhållanden. 

Ställ rätt krav

Skanska arrangerade seminarier under veckan om rätt krav i upphandlingar, att det är viktigt att bygga (bo)städer och att politikerna borde pröva nya vägar när det gäller infrastruktur. På seminarierna medverkade anställda på Skanska, såväl som politiker och representanter för myndigheter. Totalt genomförde Skanska 15 egna seminarium, vi medverkade i ytterligare ca 50 seminarium och hade cirka 80 möten. Nytt för i år var Spikers corner i etableringen, där vi bland annat hade en utfrågning om etik och ledarskap, panelsamtal om framtidens städer, hållbara hem samt ekonomi och politik. Vi arrangerade också ett populärt mingel i trädgården, där arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) frågades ut av Johan Karlström.

Bygg (bo)städer

Under Skanskas seminarium om bostäder och infrastruktur talade Skanskas vice VD Anders Danielsson om vikten av att samordna infrastruktur och bostadsbyggande. Han framhöll även att Skanska gärna ser en samhällsbyggnadsminister. Infrastrukturminister Anna Johansson som medverkade fick frågan om vi i den kommande infrastrukturpropositionen får se ett ökat samplanerande av infrastruktur och bostäder. Hon svarade att vi får se, men att man kan tänka sig att det blir så. Det är en av frågorna som Skanska varit pådrivande i.

Verktyget i jämställdhetsarbetet är kunskap

Skanskas medverkan uppmärksammades även av media. Bland annat gav Pia Hööks medverkan i Dagens Industri seminarium om jämställdhet i näringsliv och akademi en artikel där hon bland annat sade att kvinnor är en outnyttjad maktresurs.

Vision Uppsala

Uppsala Nya Tidning skrev om vår Vision för Uppsala som presenterades på ett av seminarierna i Almedalen. I visionen presenteras smarta satsningar på infrastruktur som genererar tillväxt och skapar förutsättningar för nya stadsmiljöer med bostäder, arbetsplatser och service. Satsningar på infrastruktur och långsiktigt hållbara kollektivtrafiklösningar ger förutsättningar för 75 000 nya bostäder, 360 000 invånare och 80 000 nya jobb. Skanska Sveriges vice VD Lars Jonson intervjuas i artikeln.

Stort tack till alla som bidrog till att det blev en så fantastisk Almedalsvecka och väl mött nästa år!

Senast uppdaterad: 2016-07-18

Rekommenderad läsning