c

Skanskaelever redo för arbetslivet

Snart avslutar eleverna på Skanskagymnasiet sitt fjärde tekniska år och är då redo för arbetslivet. Gabriella Holubec och Albin Jerse är två av eleverna som fått en unik möjlighet att påbörja sin resa som medarbetare på Skanska.

Gabriella, gymnasieingenjör på Skanskagymnasiet
1 av 3 Gabriella, gymnasieingejör gjorde sin praktik på Skanska Direkt i Malmö.
Albin, gymnasieingenjör på Skanskagymnasiet
2 av 3 Albin, gymnasieingenjör gjorde sin praktik på ESS-projektet i Lund.
Albin, gymnasieingenjör på Skanskagymnasiet med sina handledare på praktiken på ESS.
3 av 3 Albin tillsammans med sina handledare Philip Pedersen Breve, produktionschef och Jonathan Karlsson, arbetsledare, som båda har gått på Skanskagymnasiet.

Terminen lider mot sitt slut och Gabriella Holubec tar snart examen från Skanskagymnasiets fjärde tekniska år som gymnasieingenjör. Innan Gabriella Holubec började det fjärde tekniska året 2019 så gick hon på en stor gymnasieskola i Lund.

– Det var en stor förändring att komma från en stor skola med 2 500 elever till en liten skola med runt hundra elever. Atmosfären på skolan är välkomnande och lokalerna är fina och fräscha. Att bo på internatet har också varit ett äventyr med många glada minnen. Nu ser jag en framtida karriär inom Skanska och ser fram emot att kunna utvecklas som ledare, säger Gabriella Holubec.

En provanställning väntar

I höst väntar en provanställning som biträdande arbetsledare på Skanska Direkt för Gabriella Holubec. Där har hon även gjort båda sina APL-perioder (arbetsplatsförlagt lärande).

– Min första APL gjorde jag på Skanska Direkt i Malmö där jag snabbt blev introducerad till vad en arbetsledare gör. Jag trivdes jättebra där så till min andra APL-period valde jag att söka mig dit igen.

Sex veckor på ESS Campus

Även Albin Jerse tar snart examen som gymnasieingenjör och är mycket nöjd med sin APL-period.

– Jag har spenderat sex fantastiska veckor nere på ESS Campus i Lund. Det har varit väldigt lärorika, inspirerande, utvecklande och roliga veckor.

Albin Jerses handledare, Philip Pedersen Breve tog själv examen från Skanskagymnasiet 2012 och arbetar idag som produktionschef inom Skanska.

– Efter att jag tagit examen 2012 började jag arbeta som biträdande arbetsledare på Skanska. Jag blev sedan arbetsledare och arbetar nu som produktionschef. Eftersom jag har gjort samma resa som eleverna gör så blir det extra roligt att få introducera elever som Albin till Skanska och bidra med en stabil kunskapsbas som de sen kan bygga vidare på.

Kombination av teori och praktik

Albin Jerse tycker att kombinationen av det teoretiska i skolan och det praktiska ute på projekten har varit väldigt lärorikt. Albin har tidigare sommarjobbat på Skanska och haft fyra praktikperioder på totalt 17 veckor under sina fyra år på Skanskagymnasiet.

– Att komma ut på praktik och använda det man lärt sig i skolan är verkligen toppen. Vissa delar har varit lättare att lära sig teoretiskt medan vissa andra delar har varit lättare att lära sig praktiskt ute i verkligheten, säger han.

Efter sommaren kommer Albin att påbörja en provanställning som biträdande arbetsledare inom Skanska Region Hus Syd.

På skolans Instagramkonto finns mer om elevernas praktik.
Läs mer om Skanskagymnasiet på skanskagymnasiet.se.

Senast uppdaterad: 2020-06-09

Rekommenderad läsning