c

Så fick New Yorks broar tillbaka stjärnglansen

Efter över 100 år i New York-bornas tjänst behövde broarna över East River en rejäl upprustning. Skanska fick uppdraget att återställa Manhattanbron och Brooklynbron till sin forna glans.

Vy över den sandfärgade Brooklynbron i New York.
1 av 4 När Brooklynbron byggdes i slutet av 1800-talet betraktades den närmast som ett underverk. Foto: Alexander Rotker
Den blåskimrande Manhattanbron tittar fram mellan två tegelhus.
2 av 4 Manhattanbron från 1909 är den tyngst trafikerade bron över East River. Foto: Lukas Zischke
Nattlig vy över Manhattanbron i New York som är upplyst av lyktor efter hela brospannet.
3 av 4 Varje dag trafikeras bron av hundratusentals fordon och pendlare.
En liten lyftkran jobbar under renoveringen av Manhattanbron i New York.
4 av 4 Skanska har bland annat jobbat med att förstärka brokonstruktionen, men också uppgradera säkerhetssystem och brandskydd.

I början av 2000-talet fick Skanska i USA ta sig an två ikoniska landmärken i New York. Uppdraget? Att varsamt förstärka och förbättra konstruktionen, men samtidigt bevara och respektera originalstrukturen.

Krängde och knarrade

Brooklynbron började byggas 1869 och när den invigdes 1883 betraktades den närmast som ett underverk. Sedan dess har den älskats av New York-borna för sin gotiska arkitektur och de högresta, sandfärgade stentornen. Men efter 120 år som viktig länk mellan Brooklyn och Manhattan började bron kränga och knarra. Det var hög tid för renovering.

I Skanskas arbete ingick det att förstärka stålbalkar, byta ut bärande delar och måla om hela konstruktionen. Den gamla, blybaserade färgen togs varsamt bort och ersattes med en färg som är bättre för miljön.

Känd från vita duken

Den något yngre Manhattanbron stod klar 1909. Den blåskimrande stålkonstruktionen är drygt två kilometer lång med flera filer för biltrafik i två plan och fyra spår för tunnelbanetrafik. Varje dag passerar hundratusentals fordon och pendlare, så det är inte konstigt att den ståtliga hängbron var i stort behov av upprustning.

Skanska fick i uppdrag att renovera och förstärka brokonstruktionen, och bygga en ny bana för cykel- och gångtrafikanter, men också uppgradera säkerhetssystem och brandskydd.

Senast uppdaterad: 2023-09-01

Rekommenderad läsning