c

Miljonprogram med nya perspektiv

Två extra våningar, nya balkonger, ny fasad och totalrenoverade lägenheter. Det är ett fungerande recept för ökad integration i samhället! Åtminstone i Borås, där Hus Väst har fått ett tidigare hårt belastat miljonprogramsområde att leva upp och bädda för nya möten.

Martin Ström och hans kollegor har inte bara renoverat miljonprogrammet i Borås, man har också byggt på två våningar för att ge plats för fler hyresgäster.

Det är egentligen väldigt märkligt. Det här området, Hässleholmen, ligger i fantastiskt vacker natur och precis mitt emellan två av Borås ”finaste” områden – Villastaden och Brämhult. Ändå har det haft väldigt låg status att bo här och de sociala problemen har varit stora, säger Martin Ström medan han blickar ut över det precis avslutade projektet som han var produktionschef i.

Skanska Maskin håller på att hämta hem de sista bodarna, sedan kommer lugnet att lägra sig på Tunnlandsgatan. Åtminstone för ett tag.

Vet vad som döljer sig

– Jag vet att kunden är så nöjd med utfallet av renoveringarna att man funderar på att göra något liknande på de sex återstående huskropparna i kvarteret, säger Martin Ström, som tror att det kan vara både en fördel och en nackdel för Hus Väst att ha den här erfarenheten i ryggen inför nästa upphandling.

– Vi vet ju bättre än andra vilka stora utmaningar som gömmer sig under skalet! säger han och skrattar.

Till exempel stora mängder asbest, i allehanda fogar, mattor, väggar och dörrar, vilket kostade totalt 1,7 miljoner att sanera. Och dessutom alla skeva vinklar i den befintliga stommen.

– Det gick antagligen väldigt fort när man byggde de här husen i slutet av 60-talet, för vissa befintliga betongväggar i yttervägg står 20 till 30 centimeter ur vinkel på 4 meter. Det var bara att förhålla sig till det och lösa problemet, säger Martin Ström, som konstaterar att slutprodukten trots allt arbete ändå har en lägre hyra för de boende än vad nyproducerade lägenheter skulle ha. Alltså är det nytt, fräscht och relativt billigt.

Bättre stämning

– Det är väldigt tydligt att stämningen i området har förändrats av det här. I de två husen vi renoverat fanns tidigare studentlägenheter och en vårdcentral, men nu har vi gjort 71 lägenheter som fått hyresgäster med vitt skilda bakgrunder. Alltifrån vårdpersonal som jobbar på Borås lasarett ett par hundra meter bort, till familjer som tidigare har bott i området och som nu äntligen kunnat göra en boendekarriär. Precis så som vår kund önskade sig!

Senast uppdaterad: 2016-05-13

Rekommenderad läsning