c

Maggan välter normerna

Det händer att förbipasserande hajar till när de ser Maggan med sin vält. ”Vi är inte många kvinnor som lägger asfalt. Jag hoppas uppmärksamheten gör att flera vågar sig på yrket.”

Margareta Lindén kunde ingenting om asfalt när hon började sin utbildning på Skanska. Nästan 20 år senare är hon en erfaren asfaltläggare med välten som främsta verktyg. Foto: Lars Dareberg

Margareta Lindén halkade in på det här med asfalt lite på ett bananskal. Maken hade sett en specialsatsning som Skanska gjorde för att få in fler kvinnor i yrket. Fem tjejer anställdes samtidigt 2004 och fick lära sig jobbet på plats. Nästan tjugo år senare är Maggan kvar i sin roll som vältare.

– Jag har trivts väldigt bra i alla lag jag jobbat i. Som fyllda 60 år kan det kännas tungt ibland. Det är långa dagar och kan vara slitigt, men jag har aldrig tråkigt på jobbet.

Hundra procent teamwork

Att jobba i ett asfaltlag är hundra procent teamwork. Efter att asfalten lagts ut på marken rakas den ut av en kollega och sen är det Maggans tur att jämna till med välten.

– Det är viktigt att ha koll på varandra. Ingen av oss kan utföra jobbet ensam. Alla roller är lika viktiga för att få asfalten på plats.
Som kvinnlig asfaltläggare är hon något av en raritet. Maggan får ofta kommentarer och hejarop från allmänheten.

– De flesta tycker att det är ganska häftigt. Barn stannar gärna till och ropar saker som ”Kolla en mamma som jobbar!”, berättar hon med ett skratt och fortsätter:

– Jag tror att det finns många tjejer som skulle trivas i yrket. Du får jobba utomhus och i ett sammansvetsat lag. Det är väldigt roligt.

Senast uppdaterad: 2022-05-05

Rekommenderad läsning