c

Klargörande om prislista på Nya Karolinska Solna

Projektbolaget Swedish Hospital Partners (SHP) har tillsammans med Coor och Stockholms Läns Landsting förhandlat fram en rad fasta priser för enklare arbeten på Nya Karolinska Solna. Det är positivt och kommer att minska administration, samtidigt har serviceavtalet för NKS hela tiden varit transparent och marknadsmässigt.

Svenska Dagbladet publicerade den 22 mars felaktiga uppgifter och påståenden om kostnader för tilläggsbeställningar på NKS. Projektbolaget SHP, Coor och Stockholms Läns Landsting har tagit fram en lista på fasta kostnader för mindre arbeten på NKS. Priserna kan gälla sådant som inköp och montering av kodlås, montering av eluttag och uppsättning av krokar och hållare. Kostnaden är desamma oavsett när på dygnet eller året de behöver utföras.

- Vi har hela tiden varit positiva till en sådan här lista. Det minskar administrationskostnaden för alla parter, istället för att varje litet arbete ska upphandlas för sig, säger Ulf Norehn, vd på SHP.

Enligt avtalet ska alla tillkommande arbeten över 50 000 kronor konkurrensutsättas. Det finns en tydlig ordning för hur sådana arbeten ska avropas och prissättas.

Skanska har byggt klart sjukhuset och kommer inte att utföra den här typen av arbeten. Skanska prissätter inte heller tilläggsarbeten.

Varken SHP eller Coor känner igen uppgifterna i SvD om dyra ombyggnationer och tilläggsbeställningar.

Fakta:

  • Det finns ingen ”dörr” för 1,2 miljoner kronor. En nödutgång har byggts om till ett entréparti. Uppdraget upphandlades i konkurrens och slutsumman landade på 440 000 kronor, helt enligt den offentliga offerten som lämnades i somras. Priset för ombyggnationen är fast och har inte förhandlats ner efter SvD:s artiklar. Kostnaden skiljer sig inte heller från liknande projekt på andra sjukhus eller skolor.
  • Det finns ingen ”hylla” för 100 000 kronor. SHP offererade 70 meter specialhyllor i syrafast stål för 82 000 kronor. Det var en komplex montering av många hyllor i steril miljö i barnoperation. Hyllsystemet beställdes aldrig.
  • Avtalet med Stockholms Läns Landsting om NKS sköts av projektbolaget Swedish Hospital Partners, som delägs av Skanska och pensionsfonden Innisfree. Drift och underhåll utförs av Coor.
Senast uppdaterad: 2018-03-23

Rekommenderad läsning