c

Insikter och slutsatser

Så vill vi designa och implementera den mest hållbara lösningen för bästa inomhusklimat.

Du var väl med på vår spännande Frukost hos Skanska den 13 maj och fick höra hur Skanska arbetar med innovation inom fastighetsbranschen. Syftet är att hitta nya lösningar på de problem som vi ser idag, kopplat till bland annat klimatet och nya behov för framtidens kontor. Sally R blev vinnare i PropTech* Championship – ett samarbete mellan Skanska och PropTech Sweden och det första företagsmästerskapet inom innovation i sitt slag. Hade du oturen att missa vår frukost får du här en sammanfattning av morgonen.

Varför ett mästerskap i PropTech?
– Vi på Skanska har ambitionen att vara med och bygga ett bättre samhälle, utveckla städer och välfungerande miljöer för människor.
Vi letar hela tiden efter nya lösningar, säger Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska. Det kommer att krävas nya tankesätt och vi måste ta större kliv, vi behöver göra mer och bättre. Samarbetar vi stora med små bolag kan vi skapa bra grejer ihop, vi kan komplettera varandra.

Sally R utsågs till den första vinnaren i PropTech Championship av en jury bestående av representanter från Skanska, PropTech Sweden, LMRE samt Anna Kinberg Batra.

– Utmaningen är att ta fram smarta lösningar med robust teknik. Samtidigt måste den vara disruptiv och riktigt, riktigt bra. Sally R verkar i och känner till fastighetsbranschen, säger Henrik Ahnström. Även om vi till stora delar är väldigt olika så förstår vi varandra väl. Tillsammans skapar vi mångfald i tankesätt och det är precis så vi kan göra skillnad. Vi bedömde att de hade störst potential att tillsammans med oss skapa något som kan göra verklig skillnad.

Fredrik Tunberg, vd på Sally R tillägger:
– Många säger som Skanska men få gör det i verkligheten. Och det kan bero på att det är svårt att hitta en form för samarbetet.

Sally R är ett mjukvarubolag med en optimeringstjänst i molnet. Tjänsten kan optimera befintliga system och kan arbeta med vilka system och vilken hårdvara som helst. Målet är ett säkert inomhusklimat med minsta möjliga energianvändning.

Hur blir goda idéer om en bättre miljö verklighet?
Det är svårt att få styrning på innovationsprojekt och Skanska och Sally R har därför i en samverkansförklaring kommit överens om att designa och implementera den mest hållbara lösningen för bästa inomhusklimat. Ambitionen är att implementera en pilot inom ett år och förutsättningen är att design och teknologi ska vara skalbar för Skanskas hela utvecklingsportfölj.

– I det smarta hemmet har man gjort en del av det som vi nu vill göra i kommersiella fastigheter. De har inte hängt med – de olika systemen för uppvärmning, ventilation med mera sitter inte ihop och det finns ingen riktigt bra plattform för det. Vi ska implementera teknik linjerat med marknadens och Skanskas hållbarhetsambitioner. Och nu när vi kommer att äga egenutvecklade byggnader får vi möjlighet att testa tekniken på egna fastigheter. Vi vill inte bara se hur tekniken funkar utan inte minst viktigt är hur människor upplever inomhusmiljön, säger Henrik. Våra hus måste leverera den bästa luften och en hälsosam miljö. Och sen kan vi gå vidare och tillsammans med andra diskutera och utveckla framtidens ventilation.

*) PropTech är en förkortning av Property Technology och innebär tillämpning av ny teknik och digitalisering i fastighetsbranschen.

Har du frågor till Henrik så når du honom på Contact

Senast uppdaterad: 2022-06-08

Rekommenderad läsning