c

Han undersöker stenarnas inre

Varje år lossar Skanska miljontals ton bergmaterial i sina täkter. Samuels jobb är att ta reda på vad som gömmer sig inuti stenarna, för att säkra kvaliteten på det som produceras.

Samuel Sköldblom är labbtekniker och utbildad geolog.
1 av 3 Labbteknikern och geologen Samuel Sköldblom är fascinerad av hur mycket olika saker som kan dölja sig på insidan av en sten.
Samuel förbereder sig för att sikta ett stenprov.
2 av 3 Här förbereder sig Samuel för att sikta ett stenprov, en metod för att undersöka hur hållfast materialet är.
Stenprover i labbet.
3 av 3 Som geolog blir man bra på att skilja sten från sten. ”Vanliga bergarter som granit, gnejs och skiffer kan jag identifiera med blotta ögat. Mer finkorniga bergarter som sandsten och basalt krävs det ofta ett mikroskop för att identifiera ”, säger Samuel Sköldblom.

I Skanskas väglaboratorium i Vällsta utanför Stockholm står Samuel Sköldblom och siktar ett stenprov. Genom att undersöka både de finkorniga och lite grövre stenarna kan han utläsa hur hållfast materialet är och om kvaliteten på berget är bra.

– Genom att vi gör de här analyserna ser vi till att den betong och asfalt som produceras är av bra kvalitet. Det leder i sin tur till att broar och vägar håller längre och att betongen inte drabbas av sprickor eller expanderar.

Letar efter reaktiva och mindre bra ämnen

Samuel är labbtekniker och utbildad geolog och undersöker både det bergmaterial som bryts och krossas i Vällsta, och stenprover från andra interna och externa beställare. På labbet finns ett polarisationsmikroskop där Samuel kan undersöka insidan av berget. Han tittar på en så kallad tunnslip, en skärva av stenen som är så tunn att den nästan blir genomskinlig.

– Inuti stenen upptäcker man saker som man absolut inte ser på utsidan.

Samuel letar bland annat efter mikrokristallin kvarts och glimmermineraler.

– Vissa glimmermineraler, som biotit, har en tendens att suga åt sig fukt vilket kan leda till ett mindre stabilt material. Glimmerhalten i ett prov bör med andra ord vara så låg som möjligt.

Varför är ditt jobb viktigt?

– Eftersom sten och grus används i nästan allt som byggs i samhället är det avgörande att vi gör de här kontrollerna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det roligaste är att utforska vad olika bergarter innehåller. Det kan se ut som en vanlig grå sten på utsidan, men när man tittar på den i mikroskop öppnar sig en helt ny värld.

Har du någon favoritsten?

– Jag gillar blåskiffer. Det är en ganska sällsynt bergart som är svår att hitta om man inte vet var man ska leta. Den sprang jag på för första gången bland bergen i Skottland. Färgen är fantastisk!

Senast uppdaterad: 2023-05-23

Rekommenderad läsning