c

Gemenskap vid förrådsbygge på Angered Arena

Har du varit med vid någon av de aktiviteter som sker inom initiativet ”Arenor som förenar” kan du inte ta miste på hur otroligt mycket det betyder för alla inblandade. Engagemanget är högt, några är blyga och lite avvaktande till en början men så stiger ljudnivån. Det hörs skratt och sorl från alla håll.

Ahmed tycker det är roligt att prova på att bygga

”Arenor som förenar” har sedan det startade 2018 fört samman ungdomar i språkintroduktionsklasser på Angeredsgymnasiet med elever från Partille Gymnasium, Sävehofs alla spelare och många medarbetare hos Skanska. Med träning, utbildning, gemenskap och hälsa har initiativet byggt broar och lyckats överbrygga både fysiska och mentala barriärer.

Vid vårt besök får eleverna en handfast inblick i byggbranschen när byggnation av ett förråd på Angered Arena står på schemat. Förrådet ska hysa idrottskläder och -skor som kan användas på friluftsdagar. Spelarna har inte bara samlat in utan också sorterat och rengjort de skor som nu ska finnas till för ungdomarna på Angeredsgymnasiet.
– Det känns så bra att kunna vara med hela vägen, säger Simon Möller som är målvakt i Sävehof och på plats i Angered tillsammans med ytterligare några Sävehofspelare för att träffa ungdomarna som idag ska hjälpa till att bygga förrådet.

När förslaget till insamlingen kom från spelarna i Sävehof löstes förrådsfrågan genom att rektorn på Angeredsgymnasiet, Sävehof och Skanska kom överens om att avdela en del av ett befintligt utrymme inne på Angered Arena.

Alla vill bygga

Dagen har delats in i flera arbetspass för att så många som möjligt ska få chans att vara med och bygga förrådet, det är ett ganska litet utrymme. Eleverna från språkintroduktionsprogrammet samsas på den trånga arbetsplatsen med Alfons och Simon från Partille Gymnasiums byggprogram. Nils på Skanska arbetsleder och för alla utom byggeleverna är det första gången de håller i en skruvdragare.

Ahmed tycker liksom sina kompisar Nasib och Mohammad att det är jättekul att få pröva på yrket så här:
– Tidigare har jag bara sågat lite men jag vill gärna jobba i byggbranschen, säger han.

Lam väntar tillsammans med Shamso och Priscille på att få vara med i nästa arbetspass och även han ser en framtid i en bransch med nära koppling till bygg:
– Jag ska bli rörmokare, säger han bestämt. Jag tror att man tjänar mycket pengar då!
Shamso är lika tydlig med att hon ska bli läkare, medan Priscille, som egentligen tänkt starta en egen salong för att fläta hår, funderar på om byggbranschen faktiskt skulle kunna vara något för henne:
– Det skulle vara kul att bygga hus!

Språkträning och gemenskap

Angeredseleverna tycker att ”Arenor som förenar” betyder mycket för att få träna språket och de, liksom alla representanter från Sävehof och Skanska, betonar glädjen i att hitta gemenskap över gränser. Vid den här aktiviteten är det elever från Syrien, Somalia och Vietnam som varit här i allt mellan ett och fem år som får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och sin kultur och träffa personer de kanske inte annars mött och delta i aktiviteter som är helt nya för dem.

Senast uppdaterad: 2022-10-24

Rekommenderad läsning