c

Malmös nya gyllene läge

Bo, arbeta och leva på samma plats. Det är Skanskas recept för Citadellsstaden som på bästa läge i Malmö kombinerar kontor och lägenheter med olika upplåtelseform i ett nytt grönt och spännande kvarter.

Bo, arbeta och leva på samma plats. Det är Skanskas recept för Citadellsstaden med sitt fina läge i västra hamnen i Malmö
1 av 8 Bo, arbeta och leva på samma plats. Det är Skanskas recept för Citadellsstaden med sitt fina läge i västra hamnen i Malmö.
Kontorsbyggnaden Aura i, med det gyllene taket, kommer att få sällskap av ytterligare två kontorshus med flexibla ytor.Citadellstaden, Malmö.
2 av 8 Kontorsbyggnaden Aura med det gyllene taket i västra hamnen i Malmö, kommer att få sällskap av ytterligare två kontorshus med flexibla ytor.
Jessica Andersson och Sara Roth förhandsvisar Citadellstaden i Malmö, en stadsdel med både puls och paus.
3 av 8 Jessica Andersson och Sara Roth förhandsvisar Citadellstaden i Malmö, en stadsdel med både puls och paus.
Citadellsstaden är omgivet av kanaler och granne med Malmöhus slott och Slottsparken.
4 av 8 Citadellsstaden är omgivet av kanaler och granne med Malmöhus slott och Slottsparken.
Trafiken på Citadellsvägen försvinner snart. Här anläggs ett grönt stråk för gående och cyklister. Den nyupprustade Neptunigatan att bli den rikt planterade, gröna boulevard som binder ihop Ribersborgsområdet med Centralen för bil- och bussresenärer.
5 av 8 Trafiken på Citadellsvägen försvinner snart. Här anläggs ett grönt stråk för gående och cyklister. Den nyupprustade Neptunigatan att bli den rikt planterade, gröna boulevard som binder ihop Ribersborgsområdet med Centralen för bil- och bussresenärer.
Citadellsstaden i Malmö är ett nära samarbete mellan olika enheter inom Skanska, där Skanska Sverige bygger på uppdrag av Skanska Öresund, Nya Hem och Hyresbostäder.
6 av 8 Citadellsstaden i Malmö är ett nära samarbete mellan olika enheter inom Skanska med både kontor, hyresrätter och bostadsrätter.
Intresset för de miljömärkta bostäderna och kontoren har varit exceptionellt. Utsikt och generösa balkonger lockar.
7 av 8 Intresset för de miljömärkta bostäderna och kontoren har varit exceptionellt. Utsikt och generösa balkonger lockar
Skanska bygger 220 bostäder i Citadellsstaden och bjuder på såväl bostadsrätter som hyreslägenheter. Här syns fastigheten med hyresrätterna.
8 av 8 Skanska bygger 220 bostäder i Citadellsstaden och bjuder på såväl bostadsrätter som hyreslägenheter. Här syns fastigheten med hyresrätterna.

Bostäder, kontor, butiker och förskola. Det är ett levande kvarter som Skanska just nu håller på att bygga på Universitetsholmen i Malmö – ett stenkast från Malmö C och mötesplatsen Malmö Live med bland annat konserthus, kongress och hotell.

Citadellsstaden är omgivet av kanaler och granne med Malmöhus slott och Slottsparken. Det mesta, inklusive Malmö Centralstation, gamla stadskärnan och Västra hamnen, ligger inom bekvämt räckhåll.

Kvarteret förvandlas i rask takt. Utöver flexibla kontorslokaler för runt 1 200 arbetsplatser bygger Skanska 220 bostäder. Citadellsstaden bjuder på såväl bostadsrätter som hyreslägenheter.

Bostäder som lockar

Intresset för de miljömärkta bostäderna och kontoren har varit exceptionellt. Utsikt och generösa balkonger lockar såklart.

– I 90 av dessa lägenheter, som är sålda och uthyrda sedan länge, är det inflyttning nu under hösten, säger Jessica Andersson, marknadsansvarig vid Skanska Öresund.

Trafiken på Citadellsvägen försvinner snart. Här anläggs ett grönt stråk för gående och cyklister. Från och med maj 2019 kommer istället den nyupprustade Neptunigatan att bli den rikt planterade, gröna boulevard som binder ihop Ribersborgsområdet med Centralen för bil- och bussresenärer.

Fler får njuta av läget

Helt färdigt ska Citadellsstaden stå år 2021. I dagarna inleds rivningen av den sista byggnaden som stått på tomten. Förutom att nyproducerade kontor och bostäder har högsta standard kan detta suveräna geografiska läge nu utnyttjas betydligt bättre än tidigare:

– Vi bygger 42 000 kvadratmeter bostads- och lokalyta på en tomt vars gamla fastigheter bara rymde runt 2 700 kvadratmeter.

Kontorshuset Aura, med sitt gyllene tak, är en viktig profilbyggnad.

Den kända danska arkitekten Dorte Mandrup, som ritat fler byggnader i närområdet, har i Aura skapat ett hus med både ljus och rymd. Och det gäller inte enbart det spektakulära översta våningsplanet med två stora takterrasser, dubbel takhöjd och utsikt utöver det vanliga. Fina utblickar mot både park och stad bjuds det genom stora fönster på samtliga plan.

Inne i Aura pågår byggnationen som bäst. De första lokalhyresgästerna flyttar in i februari nästa år. I husets bottenvåning görs plats för en förskola med 60 barn.

Både puls och paus

Fördelen med att kombinera bostäder och kontor är att kvarteret alltid känns befolkat och livligt. Dagtid nyttjas den gröna innergården av förskolan och kvällar och helger av de boende. Under jord finns parkeringsplatser.

– Området bjuder på både puls och paus, säger Sara Roth, kommunikationsansvarig vid Skanska Öresund, som berättar att Aura snart får sällskap av två ytterligare kontorsfastigheter med flexibla ytor mot Neptunigatan och 120 bostäder ut mot kanalen.

Citadellsstaden är ett fint exempel på stadsutveckling. Projektet är också ett bevis för vad nära samarbete mellan olika enheter inom Skanska kan åstadkomma.

Senast uppdaterad: 2018-10-18

Rekommenderad läsning