c

Bostadsminister Per Bolund är nyfiken på Skanskas lärlingsprogram för kvinnor

Samma vecka som det är den internationella kvinnodagen startade Skanskas nya lärlingsprogram för kvinnor. Sveriges nya bostadsminister Per Bolund (MP) var nyfiken på initiativet och besökte deltagarna på Skanskas projekt Sthlm 01. På plats var även Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige och mångfaldschef Monica Westerberg.

När Skanskas nya lärlingsprogram för kvinnor startade deltog även bostadsminister Per Bolund (MP) som var nyfiken på initiativet.
1 av 4 När Skanskas nya lärlingsprogram för kvinnor startade deltog även bostadsminister Per Bolund (MP) som var nyfiken på initiativet.
"Jag vill understryka att detta inte är något vi gör för att vara snälla. Vi vill ha mångfald hos oss på Skanska. Det bidrar till bättre produktivitet och att vi förstår våra kunder bättre" säger Gunnar Hagman.
2 av 4 "Jag vill understryka att detta inte är något vi gör för att vara snälla. Vi vill ha mångfald hos oss på Skanska. Det bidrar till bättre produktivitet och att vi förstår våra kunder bättre" säger Gunnar Hagman.
”Vi hoppas kunna ändra på att det är en mansdominerad bransch och bli förebilder” säger en av deltagarna i lärlingsprogrammet.
3 av 4 ”Vi hoppas kunna ändra på att det är en mansdominerad bransch och bli förebilder” säger en av deltagarna i lärlingsprogrammet.
Jag vill understryka att detta inte är något vi gör för att vara snälla. Vi vill ha mångfald hos oss på Skanska. Det bidrar till bättre produktivitet och att vi förstår våra kunder bättre säger Gunnar Hagman. Här tillsammans med bostadsminister Per Bolund som besökte lärlingsprogrammet för kvinnliga YA.
4 av 4

Lärlingsprogrammet startar på Skanskas initiativ och heter ”Bygg din framtid”. Målgruppen är kvinnor i åldrarna 20 - 45 år som idag arbetar eller är arbetssökande inom andra branscher. I den pågående första omgången finns tolv platser med inriktningen träarbetare. Intresset var stort med hela 326 sökande. De som går programmet erbjuds betald yrkesutbildning, fast anställning med lön från första dagen samt yrkesbevis som snickare efter drygt 3 år. Målet är att det ska bli ett nationellt program med fler yrkesinriktningar.

Attrahera fler kvinnor till byggbranschen

Bakgrunden till satsningen är att Skanska tror att byggbranschen kan passa många fler. Skanska vill attrahera, rekrytera och behålla yrkesarbetande kvinnor. Branschen har idag 1,7 procent kvinnor i YA-roller. Förhoppningen är att lärlingsprogrammet ska bana väg för fler tjejer och kvinnor in i branschen.

Bostadsminister Per Bolund besökte deltagarna

Bostadsminister Per Bolund var nyfiken på vad de hade fått göra de första dagarna. De hade fått lära känna Skanska och företagets historia, introducerats till både ritningsläsning och belastningsergonomi samt haft en workshop om mångfald och inkludering. Bolund undrade också om det inte var några krav att ha erfarenheter i branschen, vilket det inte är. De som går programmet har erfarenheter från olika branscher, alltifrån yrken inom restaurang, djurskötsel och personlig assistent.

Tryggt med betald utbildning

På frågorna om hur introduktionsdagarna varit hittills och varför de valde att söka var svaren att de ville ta chansen att prova något nytt och spännande och att man får vara fysisk. Att utbildningen är betald är en trygghet som gör att man vågar ta steget.

Branschen har inte lyckats få tjejer som söker till gymnasiet att välja byggprogram. De som går lärlingsprogrammet nu tror att det kan bero på att man då är i en känslig ålder och inte gärna vill sätta sig i ett klassrum med bara killar. ”Vi hoppas kunna förändra den bilden och visa att tjejer kan och få fler tjejer att välja byggbranschen.

Snabbt ut i produktion

Bolund menar att man måste börja någonstans för att få fler kvinnor intresserade av byggbranschen. ”Det är dags att ändra bilden av vad som är en byggarbetare. Den behöver inte vara gjuten i en form. Skanskas lärlingsprogram är ett sätt att arbeta praktiskt för att den ska ändras.”

I samband med besöket fick vi på Skanska visa runt Bolund på sitt allra första byggprojekt sedan han blev bostadsminister.

Redan nästa fredag ska lärlingarna ut och börja arbeta på projekt. Den största utmaningen menar de kommer att bli de tidiga morgnarna. De ser allra mest fram emot att komma ut i produktionen och börja jobba.

Senast uppdaterad: 2019-03-08

Rekommenderad läsning