c

”Arenor som förenar” bygger mänskliga broar

Träning, utbildning, gemenskap och hälsa utgör verktyg när IK Sävehof och Skanska samarbetar med Angeredsgymnasiet och Partille gymnasium för att bygga broar och överbrygga barriärer – både fysiska och mentala. Initiativet ”Arenor som förenar startade 2018.

Arenor som förenar - Sommaravslutning 2021

– Det är helt fantastiskt att vi kan vara med och göra det här tillsammans, säger elitspelaren Jonathan Edvardsson. Jag vet vad idrotten gett mig och jag är övertygad om att det är ett jättebra sätt för den som är ny i Sverige att komma in i samhället.

Nu är det sommaravslutning och för en gångs skull i pandemitider en aktivitet där alla kan träffas. Stämningen och ljudnivån i Angered Arena är hög bland tjejerna och killarna i språkintroduktionsklasserna och det är full fart på planen.

Qosay Mohamad är snart 18 år och har varit i Sverige i 2,5 år:

– Egentligen gillar jag fotboll men det var jättekul idag så jag kanske börjar med handboll, säger han med en blinkning till Sävehofs Vetle Eck Aga. Idag gjorde jag tio mål!

– Det är klart du ska spela handboll, ler Vetle!

Språkutveckling en väg till framtida jobb

Qusay vill jobba med vård och omsorg precis som Adam Said och båda tycker det här är ett väldigt bra sätt att lära sig språket.

– Det har varit svårt det här året med distansarbete, man lär sig inte lika bra då. Det är lättare när man kan träffas, säger Adam.

Yasmin Ahmed kom till Sverige för tre år sedan och drömmer om att få jobba med något inom teknologi, eller möjligen ska hon bli lärare.

– Kanske kan jag kombinera det, det är många som säger det, säger Yasmin.

Hon uppskattar att få träffa nya människor och personer som kan berätta om yrken som hon inte kommer i kontakt med via skolan. Tidigare under terminen fick ungdomarna göra en skoluppgift som Skanska och lärarna på Angeredsgymnasiet tillsammans tagit fram – Brobyggarna. Den handlade om Hisingsbron och hur den byggs. Yasmin tyckte att det var en intressant uppgift.

Möten som berikar

– Det är bra för ungdomarna att möta människor från olika företag och organisationer. ”Ploggingen” som vi genomförde tillsammans med Partillegymnasiet, Skanska och spelare från Sävehof var också väldigt bra eftersom de fick möta elever från en annan skola. Men det viktigaste var nog att de fick träffa människor utanför skolan som intresserade sig för dem, säger Valona Ceku som är lärare på Angeredsgymnasiets språkintroduktion.

Och intresset är stort. Med på avslutningen idag var en sportreporter från Göteborgs-Posten som skrev en fin artikel om ”Arenor som förenar” och eleverna ställde mer än gärna upp på intervju.

Alla inblandade bidrar med det de kan. Spelarna från Sävehofs dam- och herrlag har egentligen ledigt eftersom säsongen är slut men ställer med glädje upp eftersom de tycker att de själva också får ut så mycket av samarbetet.

– Jag tycker att det är spännande att möta människor från olika kulturer, säger Linnea Pettersson. Det ger mig energi när jag ser att ungdomarna uppskattar att träffas så här.

Anette Tingets är CSR-ansvarig på IK Sävehof:

– Vi har många olika samarbeten för att öka inkludering och sätta barn och unga i rörelse.

I ”Arenor som förenar” får jag ofta höra lärare som berättar att ungdomarna blir både lugnare och gladare när de får möjlighet att röra på sig och det är roligt att några har valt att börja träna. Någon annan har fått jobb genom sina nya kontakter. Jag tycker att ”Arenor som förenar” är ett väldigt bra exempel på ett lyckat samarbete. Målet är det ska vara värdefullt för både elever och lärare för vi vill att våra insatser ska bidra till en långsiktig samhällsutveckling.

Anja Skans, som är hållbarhetspecialist på Skanska, instämmer:

– Social hållbarhet för oss handlar bland annat om att bidra till hälsa och välmående. Både när vi utvecklar och bygger och genom att vara aktiva i den lokala samhällsutvecklingen. Genom att delta i något så konkret som ”Arenor som förenar” kan vi bidra med språkkunskaper, ge inspiration kring yrkesval och bli en ny kontaktyta för ungdomarna. Men inte minst viktigt: vi träffar en massa härliga ungdomar och får insikt i deras liv. Då känner vi att vi kan medverka till en mer jämlik stad.

Senast uppdaterad: 2021-06-16