Älvdans - vi söker mark

Älvdans – vi söker mark

Älvdans ska bli en av Sveriges mest hållbara hotell- och spaanläggningar som lockar både privatpersoner och företag.  Men vi vet inte var den ska ligga. Därför efterlyser vi mark och en kommun som vill kunna erbjuda Älvdans som resmål. För att nå sin fulla potential bör det finnas en och en halv miljoner invånare inom en femton mils radie.

Hotell- och spaanläggningen Älvdans är något utöver det vanliga. Här upplever gästerna naturen och lugnet, njuter av behandlingar, långa bad och den bästa maten från regionen.

Den klimatneutrala anläggningen producerar mer energi än den använder och byggs av trä, natursten och återbrukat material med klimatets bästa i fokus. Här samsas nordiska material, dofter och smaker i den alltigenom skandinaviska arkitekturen med stor omsorg om detaljer.

Älvdans är ett helt unikt koncept som är framtaget av Skanska, Elite Hotels och två av Danmarks ledande arkitektfirmor; Schmidt Hammer Lassen Architects och BOGL.

Spa med utsiktspool över drömlika vyer

I Spa-delen finns plats för massage, varm-/kallbad, bastu och drömlika vyer över naturen. Spa-delen är byggd i robusta material med ytskikt av återvunnen natursten. Rogivande lounger och utsiktspool knyter ihop inne- och utemiljön. Den uppvärmda utomhuspoolen förstärker samspelet med naturen och himlen.

Nordisk känsla i hotellrummen

Standardrummen är storleksmässigt avvägda för hotellgäster som kommer hit för retreat, upplevelser och möten. Rummen har en nordisk känsla med ljusa träytor. Istället för mörka hotellkorridorer uppenbarar sig dagsljus, himmel och natur så snart man öppnar dörren. Lättorienterade stråk lockar ner mot innergårdarna där det bjuds på yoga, aktiviteter eller vila.

Närodlat och ekologiskt

Restaurangen har högt ställda gastronomiska ambitioner med en närodlad och ekologisk profil. Här serveras det bästa från regionen och lokala leverantörer av råvaror och dryck kommer att knytas till restaurangen. I trädgården odlas kryddor och växter som används i köket.

Konferens för moderna mötesbehov

Konferenser och events sker i konferensbyggnaden som byggs för att tillfredsställa moderna mötesbehov. Utrymmena samspelar med restaurangen och kan genom flexibla rumsbildningar hysa både större och mindre sällskap. Anläggningen innehåller den senaste tekniken för fysiska möten såväl som uppkopplade konferenser.

Älvdans blir klimatneutral plusenergibyggnad

Tillsammans med våra kunder, leverantörer och samarbetspartners vill Skanska leda utvecklingen mot en bättre och mer hållbar framtid. Målsättningen för Älvdans är att bygga ett klimatneutralt plusenergihus. Vi vill visa att det går att skapa en driftssäker, ekonomiskt fördelaktig anläggning som inte bara sparar energi utan också medverkar positivt till rådande energisituation.

Vi vill medverka till en bättre, mer utjämnad effektbehovskurva så att byggnaden inte behöver köpa energi precis när kommunens behov är som störst. Vår ambitionsnivå för anläggningen är att vara en så kallad plusenergibyggnad, där anläggningens primärenergianvändning med råge täcks av förnybar energi som produceras på plats, med hjälp av solceller och solvärme.

Låt Älvdans bidra till närområdet

Under tiden som Älvdans växer fram vill vi att anläggningen ska bidra till närområdet på flera sätt, gärna långt innan spaden sätts i marken till långt efter byggnaden står klar.

För att uppnå det ser vi gärna ett samarbete med en skola i området för att öka förståelsen av vad hållbart byggande är och erbjuda praktikplatser i projektet. Det kan vara ett sätt att komma in på arbetsmarknaden för unga och samtidigt få kunskaper om hur ett byggföretag fungerar. Älvdans kommer att skapa nya arbetstillfällen och då även jobb som inte kräver högre utbildning, utan kan vara ett första arbete efter gymnasiet eller ett extrajobb under studietiden. Älvdans kan uppskattningsvis skapa cirka 200 jobb.

När Älvdans tar form vill vi hitta lösningar för att inspirera och motivera till en mer bil- och fossilfri vardag. Det är också viktigt att stärka den biologiska mångfalden i en genomtänkt planering av utomhusmiljön med exempelvis fjärilsplanteringar, insektshotell och holkar för fåglar och fladdermöss. En ekolog får därför en aktiv roll i planeringen av utomhusmiljön.

Det är viktigt för oss på vår resa mot klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2045. Det handlar dels om vår produktion och våra byggprojekt, men även i valet av material från leverantörer och underentreprenörer samt kundernas drift av det vi bygger. Vi vill, och kan, göra ännu mer och det gör vi genom samarbete. Till 2030 ska vi ha halverat våra utsläpp i hela värdekedjan jämfört med 2020.

Älvdans eldstad
1.
Älvdans entre
2.
Älvdans från vattnet
3.
Älvdans innergård
4.
Älvdans kustlinjen
5.
Älvdans sandbank
6.
Älvdans spa
7.
Älvdans vid vattenet
8.

Vill du veta mer?

Visst vill man bara checka in på Älvdans? Låt oss tillsammans ta nästa steg för att det ska bli möjligt!

Om ni är kommunen som har platsen vi söker för att bygga på så hoppas vi att ni hör av er till oss.

Contact