c

Kv Terrinen, Sollentuna

Vårt uppdrag

Skanska har fått i uppdrag av Sollentunahem att bygga kvarteret Terrinen i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Projektet består av 118 lägenheter och 41 vårdbostäder fördelade på tre hus. Kvarteret ligger mellan Malmvägen, Bygdevägen och Engelbrekts väg.

I maj 2011 skickade Sollentunahem ut en förfrågan för projektet. Skanska blev direkt intresserade och skickade in ett svar. Upphandlingen utvärderades sedan till 70 procent på pris och 30 procent på energiförbrukning. I juni 2011 fick vi besked att vi hade vunnit upphandlingen.

Tajt och intensivt projekt

Redan från början visste alla involverade att det skulle bli ett tajt och intensivt projekt. Hus ett skulle stå färdigt för inflyttning den sista januari 2013. Direkt efter sommaren 2011 påbörjade vi därför en rivningsentreprenad. Där kvarteret skulle byggas fanns sedan tidigare en stor parkering samt en sopsugsanläggning som vi var tvungna att riva.

I oktober 2011 etablerades bodar på området och grundläggningen påbörjades. Marken var lerig och vi pålade ordentligt. Under grundläggningsarbetet hittade vi förorenad mark som vi var tvungna att sanera och deponera. Vi stötte också på stora stenblock när vi skulle gräva oss ner till det som skulle bli garage under fastigheterna. Stenblocken behövde grävas fram vilket var problematiskt.

Prefablösningar påskyndade stomresningen

I februari 2012 startade vi med det första husets stomresning. Både väggar och stomme bestod delvis av prefablösningar vilket gjorde att monteringsarbetet gick snabbt och smidigt. Stomresningen färdigställdes etappvis och till julen 2012 var de tre husens stommar färdiga.

Hus ett som innehåller 41 vårdbostäder – 32 för äldrevård och nio för korttidsboende, har anpassats helt efter de behov som verksamheten kräver. Här har vi bland annat byggt en matsal, storkök, kontor och medicinrum. I januari 2013 var hus ett färdigt för inflyttning.

Projektet färdigställt våren 2014

Hus två och tre består totalt av 118 hyreslägenheter i varierande storlek fördelade på tio trapphus. Lägenheterna är från 37 kvadratmeter upp till 107 kvadratmeter. I dagsläget har hyresgäster flyttat in i sex trapphus. Under våren 2014 kommer hela kvarteret Terrinen stå färdigt.

Byggnaderna är fyra till sex våningar och har stora karaktäristiska balkonger. De tre husen delar en gemensam innergård och i entréplan byggs butikslokaler. Under delar av huset har vi byggt garage. Mot Bygdevägen anläggs en stadsmässig park.

Skyddsronder och kransamordningsmöten

Under projektet har vi arbetat mycket med säkerhet. Varje vecka har vi haft skyddsronder.

Vi har under projektet haft två kranar som har monterat stommar. För att ingen olycka eller krock skulle ske mellan kranarna så anordnade vi kransamordningsmöten varje vecka då vi såg över veckans kommande kranarbete.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading