c

Polishus Toftanäs, Malmö

Nytt polishus med säkerhet i fokus

I Malmö har Skanska byggt ett polishus på uppdrag av Polismyndigheten i Malmö. Huset är specialgjort för operativa enheter och ligger i stadens utkant. Närheten till stora vägar gör att polisen snabbt kan ta sig till olika delar av Malmö för att hjälpa allmänheten. I byggnaden sitter trafikpolisen, piketenheten, polisens kontaktcentrum för allmänheten och länskommunikationscentralen.

Toftanäs Polishus är ett 17 000 kvadratmeter stort vinkelbyggt hus med 350-400 arbetsplatser. Här finns kontor, sambandscentral, tränings- och idrottshall, omklädningsrum, matsal och garage. Vi påbörjade projektet 2008 och polisen kunde flytta in2010.

Eftersom polisen ska sitta i huset, säkerhetskontrollerades alla företag och personer som skulle arbeta med projektet. Pappersarbetet kunde ta några veckor vilket  innebar att vi behövde planera vårt arbete bättre. De kompetenser som behövdes i projektet måste vara godkända när de skulle in på byggarbetsplatsen.

Projektet höll även hög nivå när det gäller säker arbetsmiljö och har använts som förebild inom Skanska.

Vårt goda samarbete med Polismyndigheten resulterade i en avancerad byggnad som mötte deras önskemål. Polisen var väldigt nöjd med vårt arbete, vilket har resulterat i ytterligare två uppdrag i Malmö och ett i Stockholm. Polishuset i Toftanäs fick Skanskas interna utmärkelse Årets projekt 2010, huvudanledningarna var säker arbetsmiljö, lönsamhet och en nöjd kund.

Antal projekt