c

Villa Kviberg, Göteborg

  • Villa Kviberg är ett särskilt boende för äldre.
  • Projektet har drivits i nära samarbete med hyresgästen Vardaga.
  • Villa Kviberg är byggt utifrån Vardagas äldreboendekoncept.
  • Färger och inredningsdetaljer är anpassade till det åldrande ögat.
  • Taket har försetts med solceller
  • Äldreboendet ligger i området Kviberg.
  • Vi använde Skanskas betong med lägre klimatpåverkan under gjutningen vilket reducerade koldioxidutsläppen med 40 procent.
  • Skanska påbörjade projektet 2019.
  • Projektet har haft en effektiv tidplan.

LEED-certifierat äldreboende med hållbara materialval

Villa Kviberg i Kviberg intill Säveån är ett särskilt boende för äldre i modern tappning som stod klart i mars 2022. Skanska påbörjade projektet 2019 och drivit utvecklingen i nära samarbete med hyresgästen Vardaga.

77 ljusa lägenheter

Äldreboendet, som är fyra våningar och omfattar närmare 5 500 kvadratmeter, inrymmer 77 ljusa lägenheter på 30 kvadratmeter. Här finns gott om gemensamma utrymmen som bjuder in till samvaro och samtal. Varje våningsplan har en stor balkong där de boende kan spendera tid och titta ut över Säveån.

Villa Kviberg är byggt utifrån Vardagas äldreboendekoncept där färger och inredningsdetaljer har anpassats till det åldrande ögat. Detta underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet.

Betong med lägre klimatpåverkan reducerade koldioxidutsläpp

Sedan dag ett har projektet haft ett stort fokus på hållbarhet. Genom att göra en klimatkalkyl kunde vi beräkna på projektets energianvändning och klimatbelastning. Alla materialval stämdes sedan av mot kalkylen och produkter som var bättre för miljön valdes.

Vi använde Skanskas betong med lägre klimatpåverkan under gjutningen vilket reducerade koldioxidutsläppen med 40 procent.

Certifierad enligt LEED Guld

Villa Kviberg är certifierad enligt LEED Guld vilket innebär att projektet mäts utifrån sju prioriterade mål inom klimatförändringar, hälsa och välbefinnande, vattenresurser, biologisk mångfald, materialresurser, hållbar ekonomi och gemensam livskvalitet.

Som ett bevis på de höga ambitionerna så vann Villa Kviberg Skanska Sveriges Hållbarhetspris 2020 för att på ett föredömligt sätt ha arbetat mot Skanskas målsättning att bli ledande inom hållbarhet.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading