c

Söder om Allén i Bunkeflostrand blir Sveriges första småhuskvarter som precertifieras enligt NollCO2

Pressmeddelande 2023-04-27 08:00 CET

Skanskas kvarter Söder om Allén i Bunkeflostrand, kommer att bli Sveriges första att certifieras enligt NollCO2. Kvarteret består av 78 radhus, kedjehus och villor. Gemensamt för samtliga är ett stort fokus på hållbara material och lösningar som bidrar till att minimera klimatpåverkan.

bunkeflostrand

En NollCO2-certifierad byggnad har nettonoll klimatpåverkan och mycket god energiprestanda. Nettonoll klimatpåverkan åstadkoms när en ny byggnads klimatpåverkan över tid balanseras. Detta görs bland annat genom reduceringar eller upptag av fossila växthusgasutsläpp. För att säkerställa de högt satta klimatmålen har projektet sökt tredjepartscertifieringen NollCO2 som är utvecklad av Sweden Green Building Council (SGBC).

Certifieringsprocessen för att uppnå NollCO2 består av flera olika steg som sker vid olika tidpunkter. Efter registrering i SGBC:s digitala verktyg, lämnar projektet in uppgifter för att utfärda en lägsta nivå och gränsvärde att sikta mot. För att uppnå en precertifiering krävs det att projektet uppfyller samtliga kriterier som har bestämts utifrån de fördefinierade värdena.

– Processen att precertifiera samtliga hustyper i Söder om Allén har varit mödosam, men väldigt nyttig och visar framför allt att det är möjligt. Lärdomarna härifrån kommer verkligen att bidra till Skanskas mål att hela värdekedjan ska vara klimatneutral till 2045, säger Anneli Andersson, projektutvecklare Skanska Sverige.

Verifiering sker efter färdigställande av projektet när alla kriterier är uppfyllda, Söder om Allén beräknas vara färdigt våren 2026.

Kontakter

Kontakta: Olof Rundgren, Media Relations Manager
Telefon +46104486794