c

Sju saker du inte visste om Skanska

Vad har mjölkkor, Abba och isbjörnar med Skanska att göra? Vi har hunnit med mycket kul sedan starten i en källare i skånska Limhamn 1887. Här kommer sju udda fakta ur vår historia.

Åskådare blicka ut över stor sportarena.
1 av 3 MetLife Stadium i New Jersey är hemmaarena för både New York Giants och New York Jets.
Hus med tinnar, torn och kupoltak.
2 av 3 Precis innan Abba vann med ”Waterloo” i Storbritannien 1974 hade Skanska renoverat arenan Brighton Dome. Foto: Hert Niks
Arbete pågår i flygplansfabriken.
3 av 3 Saab tog hjälp av Skanska när flygplanstillverkningen skulle flyttas under jord.
  1. Skanska hjärta Abba = sant


    Sveriges största hitmaskin genom tiderna har faktiskt flera beröringspunkter med Skanska. Abba slog igenom stort när de vann Eurovisionsschlagerfestivalen i Brighton i Storbritannien 1974. Finalen hölls i Brighton Dome, byggd 1805 men renoverad strax före finalen av enheten som snart skulle bli Skanska UK. I Stockholm renoverades Cirkus av Skanska för att ge plats åt Björn Ulvaeus och Benny Anderssons succémusikaler. Dessutom färdigställde Skanska Benny Anderssons nya inspelningsstudio Mono Mix Studio i Stockholm 2011. Thank you for the music.
  2. Självförsvar i Svalbard


    Universitetscentret på Svalbard ligger på 78:e breddgraden och är därmed världens nordligaste institution för högre utbildning. Mellan 2004 och 2005 byggde Skanska universitetets nya forskningspark. Allt byggnadsmaterial och nödvändig utrustning skeppades från Norges fastland, ibland med assistans av isbrytare. På grund av tjälen i marken byggdes hela anläggningen på pelare. Eftersom det finns gott om isbjörnar i området var byggnadsarbetarna också tvungna att lära sig använda gevär, för att kunna försvara sig vid en eventuell attack!
  3. När korna råmade på Surbrunnsgatan


    När första världskriget bröt ut 1914 ledde det till lågkonjunktur och hög arbetslöshet i Sverige. Många människor sökte sig till städerna för att kunna försörja sig, med livsmedelsbrist och svält som följd. För att säkerställa att de anställda fick näring i sig köpte Skånska Cementgjuteriet helt sonika fyra mjölkkor som sedan inhystes i bolagets stall på Surbrunnsgatan i centrala Stockholm.
  4. Tre gånger Agne


    Det låter kanske konstigt, men Skanska har faktiskt haft tre generationer medarbetare med samma namn. Den förste med namnet Agne Sandberg började på bolaget 1916 och var Skanskas vd mellan 1933 och 1952 och dess ordförande fram till 1962. Näste Agne Sandberg arbetade på Skanska mellan 1950 och 1966. Agne Sandberg den tredje började i bolaget 1987 och driver i dag Agne Sandbergs Stiftelse som bildades 1953 för att stödja medarbetare som vill utbilda sig vidare.
  5. Fem månader som gisslan


    Under ett vattenkraftsbygge i indiska Kashmir 1991 hände det som inte får hända. Två av Skanskas ingenjörer kidnappades av militanta separatister. De två männen hölls som gisslan, men lyckades fly efter 97 dagar i fångenskap. Enligt en artikel i LA Times tog de chansen när kidnapparna sov och gick till fots i flera mil innan de kunde kontakta polisen i byn Bijbehara, söder om Kashmirs huvudstad Srinagar. Arbetet med Uri Dam stoppades i åtta månader, men återupptogs efter löften om bättre säkerhet för Skanskas medarbetare.
  6. Här värmer fansen upp på parkeringsplatsen


    Ett av Skanskas mest ikoniska byggen är MetLife Stadium i New Jersey – hemmaarena för både New York Giants och New York Jets. Det är den första sportanläggningen som byggts gemensamt för två lag i den amerikanska fotbollsligan NFL. Arenan, som kan ta emot 82 500 åskådare, invigdes 2010 med en konsert av publikfavoriterna Bon Jovi och Eagles, innan fotbollsspelarna intog fältet för första gången.

    MetLife Stadium har 52 barer och restauranger, sju lounger och 217 luxuösa VIP-loger. Utanför stadion finns den idealiska platsen för fansens traditionella uppvärmningsfester – 27 500 parkeringsplatser!
  7. Hemliga flygplansfabriken under jord


    Saabs flygplanstillverkning ansågs vara avgörande för Sveriges krigsberedskap, så när andra världskriget var ett faktum genomfördes en galen plan. I samarbete med Skanska flyttades hela flygplanstillverkningen ner under jord. Ett unikt projekt där 21 000 kvadratmeter sprängdes fram ur berggrunden. Den nya anläggningen byggdes på rekordtid och stod klar i december 1945. Här kan du läsa allt om det hemliga bygget!

Källa: ” Våra första 125 år och vägen framåt”

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Rekommenderad läsning