c

Helgonet som vakar över tunneln

Det är lätt att missa den lilla väna figur som blickar ut över arbetsplatsen, men för vissa som jobbar i tunneln är Sankta Barbara lika viktig som alla maskiner på plats.

Sankta Barbara är gruvarbetarnas och tunnelbyggarnas beskyddare.
1 av 4 Sankta Barbara är gruvarbetarnas och tunnelbyggarnas beskyddare.
Katolsk ceremoni i Norsborgsdepån.
2 av 4 När Skanska byggde Norsborgsdepån kom många av medarbetarna från Slovakien. Här en bild från ceremonin där en katolsk präst välsignade arbetsplatsen och en helgonfigur placerades ut i tunneln.
Skanskas tunnelspecialist Robert Sturk.
3 av 4 ”Det här är en given tradition när vi har medarbetare från katolska länder”, säger Skanskas tunnelspecialist Robert Sturk.
En helgonfigur står i en utsprängd nisch i berget.
4 av 4 Sankta Barbara i sin nisch under bygget av tunneldepån i Norsborg.

Allt är stort och bullrigt i en tunnel. Vissa tunnelborrmaskiner är så stora att det ser ut som en fabrik på hjul. Ändå är det ibland en drygt 40 centimeter hög helgonfigur som står för stabiliteten i projekten.

– För den oinvigde låter det kanske konstigt, men det finns medarbetare som aldrig skulle gå ner i tunneln om inte Sankta Barbara fanns på plats, säger Skanskas tunnelspecialist Robert Sturk.

Han jobbar just nu i ett vattenförsörjningsprojekt som Skanska Norge gör på uppdrag av Oslo kommun. Det ska borras en 19 kilometer lång vattentunnel för att säkra stadens dricksvatten. Även här står helgonfiguren tryggt inne i tunneln.

– Tunnelprojekt är ofta en internationell miljö med medarbetare från flera katolska länder. För dem är den här traditionen helt given, konstaterar Robert Sturk.

Välsignad av katolsk präst

Seden att låta Sankta Barbara vaka över bygget går tillbaka till 1500-talet. Det sägs att alla som jobbade med sprängmedel i någon form bad till jungfrun och martyren som beskrivs som en av ”de fjorton nödhjälparna” inom den romersk-katolska kyrkan. I dag är hon framför allt gruvarbetarnas och tunnelbyggarnas helgon.

– I tunnelprojekt med katolska medarbetare har man en ceremoni där en katolsk präst välsignar arbetsplatsen. Det är väldigt fint och högtidligt, och efteråt är det fest, berättar Robert.

En helgonfigur placeras sedan på en nisch i berget. Enligt traditionen är det en kvinna som ska sätta Sankta Barbara på sin plats. Jenny Alsén är projektingenjör på Skanska Stora Projekt och fick äran under bygget av Norsborgsdepån 2015, där många av medarbetarna kom från Slovakien.

– De hade sprängt ut ett pyttelitet bergrum åt henne och satt in elljus. Oavsett om man är religiös eller inte tycker jag att det är fint att kunna ta med utländska kollegors traditioner, så att de känner trygghet på arbetsplatsen, säger Jenny.

Senast uppdaterad: 2023-07-25

Rekommenderad läsning