c

Här är medarbetarna som ritar ett bättre samhälle

Många förknippar Skanska med de blå bygghjälmarna, men innan arbetet startar står en helt annan yrkeskår redo att rycka ut. En avdelning med förmågan att göra projekten bättre, billigare och snyggare. Möt Skanskas egna arkitekter.

Skanskas arkitekter på kontoret i Malmö.
1 av 4 Workshop på Malmökontoret med Skanska-arkitekterna Isabell Lilja, Anders Bennrup, Anastasia Bengtsson, Christel Garpeman och Fredrik Dagsberg.
Rendering som visar visionen för The Loop i Lund.
2 av 4 The Loop i Lund ritades av arkitektfirman White, medan Skanskas arkitekter tog fram bygghandlingarna.
hyllie-terrass
3 av 4
Glasfasaden på Växjö kommunhus glänser i skymningen.
4 av 4 De senaste åren har Skanska Arkitekter designat och projekterat flera projekt med trästomme, till exempel Växjö kommunhus. Foto: Felix Gerlach

I ett bolag där mycket handlar om grävmaskiner och lyftkranar sticker Skanska Sveriges arkitektgrupp ut. De har fokus på form, funktion och andra mjuka värden, men också på hur man kan jobba hållbart och kostnadseffektivt – utan att tappa de arkitektoniska kvaliteterna i ett projekt.

– Vi fungerar som vilket arkitektkontor som helst, men jag är inte säker på att alla på Skanska vet vad vi har att erbjuda. Det kan bero på att vi till 95 procent jobbar bakom frontlinjen. Vår verksamhet är inte vinstdrivande och vårt uppdrag är främst att stötta Skanskas organisation men vi kan bidra mycket mer än vi gör i dag, säger arkitekten Isabell Lilja.

Kan spara både tid och pengar

Arkitektgruppen är en del av Skanska Teknik och har runt fyrtio medarbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö. Kunskapsbasen är bred, samtidigt som medarbetarna besitter spetskompetens inom till exempel tillgänglighet. De kan ta sig an uppdrag inom alla segment, från bostäder och kontor till industri och infrastruktur, med målet att hitta de där lösningarna som lyfter projekten till nästa nivå.
– Vi är inte ute efter att rita alla Skanskas projekt, men är gärna med i ett tidigt skede för att kunna stötta, granska och föreslå ändringar som kan höja kvaliteten och samtidigt spara både tid och pengar, säger Isabell Lilja.

Enkelt att samarbeta internt

Arkitekterna jobbar tätt ihop med kollegor inom konstruktion, byggfysik och energi, men också med Skanskas klimat- och hållbarhetsspecialister. Att alla sitter under samma tak är en stor fördel menar Pierre Kull som är gruppchef för arkitekterna i Växjö.
– Det är enkelt för oss att samarbeta med andra internt vilket leder till snabba beslutsvägar och viktig erfarenhetsåterföring. Det är också en fördel att vi är väl förtrogna med företagets normer och standarder och kan se på projekten med ”Skanska-ögon”.

Vill projektets bästa

De senaste åren har Skanskas arkitekter designat eller projekterat flera byggnader med trästomme – kvarteret Närheten i Uppsala, kontorshuset Stacken i Jönköping och Växjö kommunhus som projekterades tillsammans med Sweco Architects, för att ta några exempel. Ett annat tongivande bygge är netto-nollprojektet, The Loop i Lund, som ritades av arkitektfirman White. Skanskas arkitekter gick sedan in och tog fram bygghandlingarna, som en brygga mellan Whites vision och Skanskas byggbarhet och ekonomi.
– Vår utgångspunkt är alltid ”Vad behöver projektet?” Det finns ingen prestige här. Vi vill bara projektets bästa och gör gärna även snabbare insatser, som utredningar, volymstudier, granskningar eller ren rådgivning, säger Pierre Kull.

Bara ett telefonsamtal bort

Isabell Lilja vill lyfta fram den potential som finns i att Skanska har en hel arkitektavdelning till förfogande.
– Skanskas löfte är att bygga ett bättre samhälle. Om vi får komma in tidigt kan vi också vara med och rita det. Med vår kunskap kan vi värna om de sociala och designmässiga kvaliteter som sätter människan i centrum, samtidigt som vi tar hänsyn till ekonomi och byggbarhet.
Pierre Kull tipsar om att hjälpen bara finns ett telefonsamtal bort.
– Vi kan göra allt från att rita ett helt projekt från scratch, till att vara ett bollplank närhelst det uppstår frågor kring arkitektur.

Senast uppdaterad: 2023-11-13

Rekommenderad läsning