c

Bygger tunnelbana i LA 38 år efter stoppet

Redan 1980 fanns det planer på en ny tunnelbanesträcka i Los Angeles. En gasexplosion stoppade bygget. Nu ser Skanska till att Purple Line blir verklighet, med hjälp av ny teknik och säkrare arbetsmetoder.

Purple Line är en tunnelbanesträckning mellan Los Angeles centrum och Koreatown-distriktet.
1 av 3 Purple Line är en tunnelbanesträckning mellan Los Angeles centrum och Koreatown-distriktet.
Projektet omfattar en 6,4 kilometer lång förlängning av sträckan.
2 av 3 Projektet omfattar en 6,4 kilometer lång förlängning av sträckan, inklusive tågledning och signaler, kommunikationer, strömförsörjning och biljettsystem.
Möte under jord.
3 av 3 Möte under jord.

Tunnelbaneprojektet i närheten av Hollywood kantades av problem redan från start, inte minst på grund av höga halter av farlig gas. 1985 skedde en gasexplosion i ett varuhus i området, vilket fick lokala politiker att stoppa projektet och införa ett förbud mot framtida tunnelarbeten.

Ny teknologi

38 år efter stoppet har dock arbetet tagits upp igen, med Skanska som huvudentreprenör. Med hjälp av ny teknologi har det nu blivit möjligt att utföra säker schaktning.
– Våra medarbetares kunskaper, skicklighet och ständiga utvecklingsarbete har gjort detta projekt möjligt, så att vi nu kan skapa värdefull infrastruktur som kommer att ge tusentals människor ett alternativ till Los Angels trånga motorvägar, säger Skanskas koncern-vd Anders Danielsson.

Se film om projektet

Projektet omfattar en 6,4 kilometer lång förlängning av Purple Line, inklusive tågledning och signaler, kommunikationer, strömförsörjning och biljettsystem, som kommer att anslutas till det befintliga systemet.

Här kan du se när Anders Danielsson besöker bygget av The Purple Line i Los Angeles.

Senast uppdaterad: 2023-06-16

Rekommenderad läsning