c

Evidensia: Ett toppmodernt djursjukhus

Operationssalar med sjöutsikt, terrasser att ta en paus på och en känsla av värme och trygghet. Nya Göteborgs Djursjukhus Evidensia, utvecklat av Skanska, är ett av Sveriges mest moderna och specialisttäta.

Två hundar får omvårdnad av anställda.
På djursjukhuset finns specialistkunskaper inom laserkirurgi, onkologi, ögon, ortopedi, tand, hud och internmedicin. Här veterinär Eline Rustad och djursjukhuschef Anders Jarlborg och patienten Neo. Till höger djurvårdaren Victoria och taxen Taxa, som vaknat upp efter röntgen.
Evidensia Skanska sjursjukhus lokal terrasser
Här arbetar 55 personer fördelat på djurvårdare, djursjukskötare, veterinärer, sjukgymnaster, biomedicinska analytiker och administratörer. Här Sofia Ivarsson, djursjukskötare, i reception/butik. Personalen kan pausa på terrassen, vid utsikt över vatten och grönska.
En hund av rasen tax får omvårdnad av en vårdare.
Hunden Taxa undersöks med datortomografi, en skiktröntgenteknik.
Operationssal med personal och utsikt över grönska genom fönster.”
Djursjukhuset i Göteborg har ett avancerat IT-system kopplat till specialutrustning, och även ett eget laboratorium för analys av prover. Och operationssalen har utsikt över en grönskande utsikt.
I djursjukhusets väntrum väntar en hund av rasen grand danois och hans matte.
Stort fokus läggs på ett varmt bemötande och att inge trygghet för de hussar och mattar som kommer hit med sina familjemedlemmar, som för Sven och matte Helen Wikman.

Text: Alice Lindén Foto: Patrik Olsson

Ett nav för avancerad djursjukvård, på en strategisk plats med stort upptagningsområde – det var målet för djursjukhuskoncernen Evidensia, som hade vuxit ur sina lokaler inne i centrala Göteborg och ville utveckla verksamheten. Precis intill riksväg 40 och Rådasjön i Mölnlycke, bedrivs nu ett livsviktigt arbete för fyrbenta familjemedlemmar i nya lokaler.

2018 blev hyreskontraktet med Skanska klart, och 2019 togs det första spadtaget på en tomt i Mölnlycke Företagspark.

– Planerna på att bygga just här har funnits länge. Vi har utvecklat flera fastigheter i området och det här var den sista tomten. Vi hittade en passande första hyresgäst i form av Evidensia. Resterande 2000 kvadratmeter ska hyras ut som kontor, berättar Thomas Berntsson, projektchef på Skanska Fastigheter.

Ett av Sveriges mest moderna och specialisttäta djursjukhus

Djursjukhuschefen Anders Jarlborg kom in i byggprojektet i dess linda. Han lämnade sin position som verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för möjligheten att vara med och utveckla ett helt nytt specialistsjukhus – för djur.

– Allt fler djurägare ser sina husdjur som fullvärdiga familjemedlemmar, och den utvecklingen gör att fler också kräver specialistvård. Det här fick mig att känna att jag kunde bidra till något som var viktigt, på ett nytt sätt, säger han.

Nya Göteborgs Djursjukhus Evidensia är ett av Sveriges mest moderna och specialisttäta. Sjukhuset samlar spetskompetens inom bland annat laserkirurgi, onkologi och ortopedi. Det blir därför naturligt att de svårare fallen i Västsverige remitteras hit. Här finns också en akutmottagning och vanlig öppenvård.

Att bygga sjukhuset var en stor utmaning – det finns nämligen väldigt lite forskning kring hur ett djursjukhus bäst utformas. Därför har planlösningen ändrats under projektet, i takt med att nya idéer uppkommit.

– Det är naturligt att man under projektets gång kommer på att ”gör vi så här i stället blir det bättre”. För oss på Skanska har det varit viktigt att vara öppna och lyhörda för dessa förändringar, säger Thomas Berntsson.

– Vårt fokus har varit att anpassa logistiken i byggnaden efter våra olika vårdflöden. Ett exempel på detta är att vi flyttade på avlivningsrummet så att detta rum fick en egen entré. Då behöver inte anhöriga gå igenom hela sjukhuset, förklarar Anders Jarlborg.
Hela 300 detaljfrågor diskuterades under Skanskas och Evidensias månadsmöten för att landa i slutresultatet där varje del av sjukhuset har skräddarsytts.

Avancerade lösningar och den senaste tekniken

Varje detalj – allt från gasledningarna i taket som möjliggör sövning av patienter, de blyade väggarna i röntgenrummet till eluttagens placering – har tänkts igenom minutiöst. Förutom avancerade lösningar och den senaste tekniken finns det också många detaljer här som vittnar om att de fyrbenta familjemedlemmarna alltid är i fokus. Som hundstallen för personalens egna hundar, alldeles i anslutning till kontorsrummen.

– Hela huset är skräddarsytt efter verksamheten som ska bedrivas här, samtidigt som vi har lyckats skapa en välkomnande och ljus miljö. Vi är supernöjda med hur utformningen av sjukhuset blev, säger Anders Jarlborg.

I slutet av augusti 2021 var det invigning för Göteborgs Djursjukhus Evidensia, som både Anders Jarlborg och Thomas Berntsson tror kommer bli en referensram för framtida specialistsjukhus inom djursjukvård.

– Vi upplever att vi är något av en kronjuvel i branschen. Vi har ett av Europas finaste djursjukhus, utan tvekan, säger Anders Jarlborg.

Senast uppdaterad: 2021-11-23