c

Kv Ungraren

  • De tre lågenergihusen i Blackeberg är byggda med passivhusteknik.
  • Lägenheterna har hög standard och balkong eller uteplats.
  • I husen använde vi en ny typ av fasad med högpresterande isolering.
  • Vi använde en ny typ av tak som gick fyra gånger snabbare än normalt att montera.

Klimatsmarta bostäder vid grönområde

I Blackeberg utanför Stockholm har Skanska byggt 70 klimatsmarta hyreslägenheter åt Svenska Bostäder. De tre lågenergihusen är byggda med passivhusteknik, vilket betyder att de är täta, välisolerade och energisnåla. Vi började projekteringen 2010 och inflyttning skedde efter semestern 2012.

Lägenheterna har hög standard och balkong eller uteplats. Mellan husen finns garage i suterräng. I uppdraget ingick även gårdar, byggt cykelhus och tvättstuga. I anslutning till Kvarteret Ungraren ligger ett vackert friluftsområde som gränsar till Mälaren; på gångavstånd finns badplats, joggingspår och en marina.

För att skapa lågenergihus använde vi en ny högpresterande isolering till fasaderna. Den är dyrare men även tunnare, vilket gör att vi får mer boendeyta. Ett annat nytt material som bidrog till låg energianvändning var ett prefabricerat tak. Även detta material är dyrare, men blev en billigare lösning eftersom montaget gick fyra gånger snabbare än normalt.

Valet av stomme hjälpte oss att vi få ett tätt hus eftersom vi gjuter ihop stomelement på plats. Från- och tilluftsventilation har installerats för att sänka driftskostnaderna och skapa ett bra inomhusklimat.

Stämningen var god och säkerheten hög på arbetsplatsen.

Hitta referensprojekt

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects